“No va poder ser el dia de Sant Julià, però és avui quan li fem lliurament de la creu de Santa Llúcia”

XIMO PUIG

Fa ja uns quants anys vaig rebre una carta manuscrita amb la bona lletra d’aquells que no anaren massa a l’escola però que aprofitaren el bon mestratge a l’hora de pintar les lletres. El meu interlocutor vivia a Sant Cugat, ere un morellà de la emigració que com tots els que han barrejat adequadament la seua identitat, mai no han deixat de pensar en esta xicoteta ciutat.

Joaquín em va contar distintes apreciacions sobre l’acció municipal i aportava algunes idees per promocionar el nostre turisme. Finalment em referia un elogi de la capacitat propagandística de Sergio Beser promocionant Morella i em feia un requeriment: Morella li deu a Sergio un reconeixementDe la força captivadora i filantròpica, de l’entusiasme de Sergio per Morella no només jo no en tenia cap dubte, sinó que molts anys abans d’imaginar que algun dia obtindria dels morellans esta responsabilitat municipal, vaig tindre l’oportunitat de comprovar totes eixes virtuts que tan sincerament em feia arribar Joaquin i, sobretot la generositat de Sergio en convertir-se en una mena de socorro morellà a l’Autónoma de Barcelona per a joves estudiants. Em sap greu que Joaquin no hage pogut vore que li hem fet cas i que, més a més, –el més important- és que hem aconseguit que a la fi, acceptés esta senzilla però ben carregada d’afecte, distinció de la ciutat.

Sergio és un militant de Morella. I com a tal ha fugit sempre de qualsevol cosa que significare un homenatge en primera persona. En totes les universitats del món on ha predicat l’ensenyament de la literatura espanyola del XIX, ha donat testimoni de Morella i ha format part d’eixa trama morellana que ha confluït a la ciutat de Barcelona i sovint han donat que parlar i que escriure.

De la mà de Sergio han conegut Morella personatges tan il·lustres de la literatura com Mario Vargas Llosa, Manuel Vázquez Montalbán, Javier Cercas o José Agustín Goytisolo. Aixina com altres com Ignasi Riera avui present entre nosaltres.

Sergio ha estat el militant disciplinat que des de la heterodoxia o l’ortodoxia quan ha calgut, ha sumat tolerància, diàleg i estima als morellans més enllà d’ideologia o condició.

L’ajuntament unànimement va decidir atorgar-li este reconeixement perquè hi ha motius més que suficients en eixe caminar permanent sense perdre mai l’horitzó que es descriu des del collet d’en Velleta en eixa sky line immortalitzada al pròleg de Manolo Vázquez al llibre que Sergio i Julio Carbó-este any sortosament pregoner de festes- engarçaren imatge i paraula aconseguint la millor targeta de presentació de la nostra ciutat.

No va poder ser el dia de Sant Julià però és avui, un dia molt especial de recent celebració però d’arrels profundes, quan li fem lliurament de la creu de Santa Llùcia.

Els territoris de l’antiga Corona d’Aragó són un espai on conflueixen cultura, llengua, identitat, costums, relacions econòmiques i socials. Morella ha rebut influències de tots com qualsevol indret fronterer i ara vol servir de cruïlla, d’escenari de diàleg i trobada enmig de massa controvèrsies artificioses i cojunturals.

En el mòn de les identitats sense exclusions habita ben a gust Sergio que ha estat capaç de ser barceloní sense deixar de ser morellà, català sense deixar de ser valencià dels Ports.

“Com tots els savis certs -escriu d’ell Josep Igual – Beser és d’una humilitat franciscana, i d’ell hem rebut altes lliçons de literatura –que com sol passar, s’esdevenen a les tavernes i no a les aules- i alguna consigna útil per assolir una mica de la seua elegància espiritual”. I per això, amigues i amics, morellans de tota condició, no vaig a torturar-lo més amb tot el rosari d’elogis merescuts que tots al fons del nostre cor, sabem que es depositari.

Esta vesprada estigue on estigue Joaquin estarà content i amb ell totes les persones de les que Sergio Beser també n’ha segut testimoni preservant les seues idees, el seu paisanatge, la seua memòria.

I nosaltres, morellans del segle XXI, també ens sentim reconfortats perquè sabem que la grandiositat monumental de la ciutat no és res sense la voluntat de ser de la gent, sense sumar veus, sense somniar il·lusions des de la capacitat i el treball sincer de cada persona que estima esta ciutat. I això Sergio ho ha donat amb abundància. Gràcies, Sergio.

Ximo Puig és alcalde de Morella

Més informació: | | |