El Parador, ara sí

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 31 de juliol de 2009 .
Etiquetes:

Somiar no costa diners, però materialitzar els somnis comporta un gran cost en temps, esforç i milions d’euros. Del Parador de Morella se n’ha vingut parlant i somiant durant varies dècades i per varies generacions. Ja en els anys 60, Manuel Fraga, llavors Ministre de Turisme, va creure necessari dotar aquesta monumental ciutat d’una infrastructura hotelera important que poguera acollir als cada vegada més turistes que s’arrimaven atrets per el seu encant.

La iniciativa privada encara no havia creat la xarxa d’establiments que ara tenim, i pocs tenien la possibilitat de passar uns dies descobrint tota la historia que guarden les seves pedres. D’aquell intent sols va quedar el nom en el que popularment els morellans nomenen el Cardenal Ram, el Parador. Anys més tard, a l’agost de 1974, la Mancomunitat Turística del Maestrazgo, dirigida per Àngel Alloza, gestionava l’adquisició dels aquarteraments adjunts al Reial Convent de Sant Francesc i Museu Etnològic de Morella amb el Ministeri d’Hisenda. Els van adquirir per 169.600 pessetes, amb la intenció de promoure la construcció d’un gran Hotel o Parador en eixes dependències. Veïns de Morella, de forma particular, van fer les seves aportacions per a que es tirarà endavant el projecte, fins i tot l’Ajuntament d’aquella època, presidit per l’alcalde Teodosio Sangüesa, va començar a buscar finançament entre els diferents estaments per a materialitzar el Parador, quin pressupost es calculava en 50 milions de pessetes.

A finals d’aquell mateix any el president de la Mancomunitat sol·licitava autorització per a cedir el solar a una Societat Anònima creada en participacions d’emprenedors per a que fora la iniciativa privada la que portara a terme la construcció i posterior explotació del Parador. Fins i tot ja es parlava de plànols i projectes, que en eixe moment ja es trobaven molt avançats. Tampoc llavors es va poder fer l’anhelada infrastructura. Tindríem que canviar de segle per a que es tornara a parlar del Parador. Però ara, a finals de juliol de 2009, el somni ja es realitat.

El Parador està dissenyat i aprovat pel Govern, que, a més, destina més de 20 milions d’euros per a que es pugue portar a terme. L’antic convent de Sant Francesc, l’antic Convent de les Agustines, el solar i pati posterior, i els immobles i terrenys al voltant, han estat cedits per els seus propietaris, l’Estat, la Mancomunitat Turística del Maestrazgo i la Diputació, i assumits per l’Institut de Turisme d’Espanya per a acollir una infrastructura hotelera de primer ordre, moderna i amb totes les comoditats i complements que exigeix el turisme de qualitat, al temps que es restaura i salvaguarda tot aquest patrimoni a la falda del Castell.

El Parador serà com la pròpia Morella: no s’oblidarà del passat, del patrimoni històric que l’envoltarà però serà una mirada, sens dubte, al futur.

Més informació: