Lluís Meseguer presenta Antologia d’escriptors castellonencs a Morella

______________________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 7 d’agost de 2009

Les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella han albergat una conferència a càrrec del professor Lluís Meseguer titulada Patrimoni literari valencià de Morella i de la Comarca dels Ports, a més de la presentació del seu últim llibre Antologia d’escriptors castellonencs: els lletres de Castelló de la Plana i els comarques valencianes del nord en els primeres dècades del segle XX. L’acte organitzat pels Ports Ràdio i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha estat un reconeixement al patrimoni literari més proper, a l’aportació cultural d’investigadors, erudits locals, de persones que al llarg dels temps, de forma pràcticament anònima, han permès configurar l’imaginari d’un territori.

Lluís Meseguer, catedràtic de literatura en la Universitat Jaume I i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, pretenia donar el prestigi que mereix un tipus de patrimoni que en moltes ocasions queda en un segon pla: el patrimoni literari. “Quan vam pensar en patrimoni, vam pensar en les muralles o els carrers de Morella, en els termes municipals de la comarca, etc. és a dir, en el nostre patrimoni visual i arquitectònic. Però també existeix altre tipus de patrimoni, que podem cridar immaterial, que és la comunicació, la creació humana a través de la literatura, del periodisme”.

A més, Lluís Meseguer va voler destacar que el patrimoni literari té molta més importància de la qual se li considera en l’actualitat. “Normalment, a la literatura de gran circulació, de Cervantes o Shakespeare, tots la tenim com una gran enciclopèdia vital. Però, en canvi, de vegades també la literatura de proximitat, és a dir, aquells investigadors, erudits, literats, gent del teatre, de l’espectacle, de la música, de la comunicació, construeixen la base sobre la qual després apareixen les grans obres humanes”.

A més de portar a terme la conferència, Lluís Meseguer va aprofitar per a presentar el seu últim llibre, titulat Antropologia d’escriptros castellonencs i publicat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El llibre conté a una cinquantena d’autors de les comarques de Castelló, que parlen de les seues terres bé per ésser d’elles o per estimar-les. “Molts d’aquests autors o parlen del nostre territori, o són del mateix, i moltes vegades queden en un segon pla”. En aquest llibre s’arreplega aqueix reconeixement cap al patrimoni literari d’autors de la zona, en el qual Lluís Meseguer va voler incidir en la seua ponència.

Més informació: | | | |