Campanya de bolets a Morella


Etiquetes:

bolets-gegants14021

El regidor de medi ambient, Rafael Pallarés, ha presentat la campanya d’arreplegada de bolets al terme de Morella. La principal novetat d’enguany, és que alguns propietaris privats poden restringir l’accés de boletaires a la seva finca, segons l’ordre aprovada per la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. No obstant això, esta nova normativa només afecta el terme de Morella que està situat en el Mont de Vallivana. A més, esta Muntanya té poques finques privades, per la qual cosa pocs propietaris poden acollir-se a la mesura. Cal destacar que a la Muntanya pública pot accedir qualsevol particular. Les muntanyes públiques del terme de Morella són Pereroles, Carrascals, Mont de Vallivana, Herbeset i Ortells. Els dos primers solen ser els que més recol·lectors congreguen durant la campanya. El Mont de Pereroles, també està més freqüentat per visitants perquè en ell hi ha tres refugis rurals, en els que es pot fer nit.

Limitacions a l’hora de recollir bolets
A part d’esta orde aprovada per Conselleria de Medi ambient el passat hivern, l’arreplega de bolets en la present campanya no patirà variacions. L’Ajuntament de Morella no té una normativa específica, fet que fa que s’acull a la Llei de 16 de setembre de 1996, de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. Esta llei promou una arreplega de bolets d’una forma cívica i intentant no danyar el medi ambient. Per això, les limitacions més importants a l’hora d’arreplegar bolets, són que no es pot dur a terme esta activitat entre la posta de sol i l’alba, que només es poden agafar sis quilos per persona i dia i que no es poden arrancar les distintes varietats. Una quantitat major a la indicada es considera un aprofitament comercial i, este té altres restriccions. A més, el fet de que es talle el bolet pel miceli és per a no remoure el sòl.

Pel que fa a l’equipament que ha de portar un boletaire, s’exigix que la navalla no excedisca d’11 centímetres de longitud i que es porte una cistella de vimen, palla, canya o semblants, per a així, deixar que les espores es repartisquen per tota la muntanya.

Més informació: