Boletaires


Etiquetes:

bolets-1906

_______________________
comarquesnord.cat,
morella
dilluns, 5 d’octubre 2009

El passat cap de setmana es podría senyalar com el d’inici oficial d’una nova campanya de recollida de bolets, sobre tot per que ha sigut el primer amb molta afluència als nostres boscos de caçadors de bolets. Per això, la jornada de dissabte i diumenge ha sigut normal vore molts de vehicles per les zones de monte públic de la nostra comarca. A Perereroles, a la zona del refugi i més a dins del bosc, per les pistes, es podien trobar un gran nombre de vehicles de tot tipus. Les darreres pluges i el bon temps d’aquest cap de setmana facilitaven la tasca dels recollidors de bolets, que especialment buscaven els deliciosos rovellons.
Les eines, les habituals: cistella, una bona navalla i tenir molt bona vista. A més, unint una bona matinada, com el cas d’uns veïns de Calaceit, la tasca de trobar molts de rovellons es facilitava, ja que passaven per zones on encara no havia buscat ningú. També vam trobar a uns veïns de Sant Carles de la Ràpita que van escollir una jornada de convivència al monte per a buscar rovellons, i la collita va ser prou positiva amb 3 cistelles. Molts de veïns de Morella també van aprofitar el mati del dissabte per a gaudir d’un marc com Pereroles i les seues zones boscoses per a buscar el tresor en forma de rovelló. A Vilafranca també es va poder veure moviment en la recollida de bolets. A la gasolinera de la localitat, les nostres càmeres van poder registrar com la collita va ser molt productiva.
Enguany, la principal novetat en la recollida de bolets és que alguns propietaris privats poden declarar la seua finca com a Lloc d’Interès Comunitari, i per tant poden acotar l’entrada dels boletaires a les seves propietats.
A part d’esta ordre aprovada per Conselleria de Medi ambient el passat hivern, l’arreplega de bolets en la present campanya no patirà variacions. L’Ajuntament de Morella no té una normativa específica, fet que fa que tinga com a referència la Llei de 16 de setembre de 1996, de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. Esta llei promou una arreplega de bolets d’una forma cívica i intentant no danyar el medi ambient, demanant respecte a la propietat privada i al monte públic per tal de que no es nota el pas de tanta gent com sol sortir a buscar bolets a la tardor.
Pel que fa al límit de recollida de bolets establert per a la modalitat recreativa és de fins a un màxim de sis quilograms de bolets per persona i dia entre totes les espècies. Per modalitat de “aprofitament” s’entén la recollida que siga superior a la quantitat de sis quilograms de bolets per persona i dia entre totes les espècies. S’espera una campanya multitudinària de caçadors de bolets, una afició en augment avui en dia.
bolets_1888
Molts boletaires a Vilafranca
Cap de setmana molt mogut als boscos de Vilafranca i els seus voltants. La presència de boletaires, especialment en la jornada de dissabte ha estat massiva. A primeres hores del matí, el fluid pas de vehicles pels carrers de Vilafranca ,ja deixava entreveure que el dia aniria a ser actiu. El fet de que a Cantavieja es celebrara la Festa Taurina i a Cedrillas la tradicional Fira Ramadera, també contribuïa a que el tràfic per la CV-15 fora molt superior al de altres caps de setmana.
La gent de Vilafranca aficionada a buscar rovellons, als darrers dies ja està trobant quantitats superiors a les de les setmanes enrere. I es que sembla que hi ha més rovellons. A la gasolinera de Vilafranca hem trobat uns basquets amb rovellons que ens poden donar una idea del que ha estat el cap de setmana. Un anar i tornar de gent amb vehicles tot terreny o turismes normals amb els maleters plens de cistelles amb bolets. A més, el que no n’ha torbat també ha pogut comprar-los a diferents llocs. Ara, els preus pareix ser que han baixat una mica i es que a principis de la setmana passada a Castelló s’anunciaven rovellons de Vilafranca i Mosqueruela a 8 euros el quart de kilo..
Amb les intenses pluges del passat cap de setmana i el bon oratge que esta fent estos dies, tot indica que la ‘tardana’ campanya de bolets pot allargar-se encara uns dies. El proper cap de setmana, amb festa el divendres i també dilluns, pot fer que, encara més gent, s’acoste fins els nostres pobles a la recerca del preuat rovelló.
bolets_1869

Més informació: