Inaugurada la Casa Aliaga de l’Anglesola com a centre cultural i social


Etiquetes:

_________________________
comarquesnord.cat, anglesola
dimecres, 7 d’octubre de 2009

El conseller de Política Territorial, Justícia i Interior del Govern d’Aragó, Rogelio Silva, ha inaugurat aquest dimecres una exposició organitzada per la Comarca del Maestrazgo amb obres de Dalí, Tàpies i Barceló, en la Casa Aliaga, en L’Anglesola, a la comarca veïna del Maestrazgo de Terol. La mostra romandrà oberta fins al 8 de novembre. L’exposició, titulada ‘Trànsits, dualitat i memòria’, està integrada en el programa cultural “Rebel·lar-te” de la Comarca Foto Govern d'Aragódel Maestrazgo i planteja el diàleg entre l’art contemporani i l’art medieval, renaixentista i barroc, propi del Palacio Aliaga, ha informat el Govern d’Aragó en un comunicat. La mostra reuneix 26 obres contemporànies integrades entre les peces originals que decoren el Palau d’Aliaga, del segle XVI i estil napolitano.

D’aquesta manera, es pretén mostrar els punts d’unió i el diàleg capaç de mostrar la dualitat de l’art contemporani i la memòria implícita de l’art anterior. Les obres exposades pertanyen a artistes tan reconeguts com Antoni Tàpies, Salvador Dalí, Rafael Alberti, Miquel Barceló, Guinovart, Iturralde, Amat Bellés, Rafols Casamada, Sergi Cambrils, Paz Buñuel, Lola Castillejos, Rafa Garrit, Valdes, Fernando Peiró Coronat, Triviño i J. de la Creu, entre uns altres. Per altra banda, Silva ha visitat en la mateixa localitat l’edifici multiusos que alberga la Llar del Jubilat, els habitatges tutelats, el Centre d’Interpretació Tèxtil i la biblioteca. Es tracta d’una gran edificació de principis del segle XX, que va albergar el convent dels Paúles i que, després d’una profunda restauració, ha estat recuperada per a usos socials i culturals. La inversió per a la recuperació d’aquest edifici ha ascendit a 900.000 euros, aportats pel govern d’Aragó, l’Institut Aragonès de Foment, la Diputació Provincial de Terol, l’Ajuntament, Ibercaja i Caixa Rural de Terol.

El convent dels Paúles rehabilitat va a acollir, en la primera planta de l’edifici, la Llar del Jubilat, que conta amb 400 metres quadrats i disposa de cafeteria, cuina, menjador, bugaderia, sales d’activitats i un gran jardí. Es preveu que l’obertura de la Llar siga imminent. En la segona planta, es troben els habitatges tutelats destinades a atendre les necessitats de majors valguts de la població que ho sol·liciten. En total, hi ha deu habitacions dobles amb bany, dos de les quals estan adaptades per a discapacitats. Entre els serveis previstos, es troba l’atenció mèdica, psicològica, servei de fisioteràpia i teràpia ocupacional. Els habitatges tutelats estan pendents d’equipament. La seua gestió serà realitzada per l’Ajuntament de L’Anglesola, en col·laboració amb els serveis socials de la Comarca del Maestrazgo. En la tercera planta de l’edifici se situa la biblioteca i el Centre d’Interpretació del Tèxtil, que alberga l’exposició “Desaville. Influència de la Moda Francesa en la Indumentària Burgesa de la Comarca del Maestrazgo”. La mostra ofereix una important col·lecció de gravats francesos del segle XIX, en els quals es poden apreciar els principals tipus i peces que van marcar la moda del segle XIX i primera cambra del segle XX. Al mateix temps, pretén comparar aquests gravats amb peces originals de la indumentària tradicional de la Comarca del Maestrazgo, així com amb fotografia d’època procedent del territori.

L’exposició conta amb un total de 35 gravats procedents de les publicacions La Mode Illustrée i del Journal dónes Demoiselles, datats entre 1851 i 1871. La col·lecció de gravats, molts d’ells acolorits a mà, procedeix de les Impremtes Leroy, Gilquin et Dupain, i Rossin de París. L’exposició situada en la sala d’exposicions temporals del Centre d’Interpretació de la Indumentària i el Tèxtil de L’Anglesola, romandrà oberta fins al 8 de novembre.

Més informació: