L’Ajuntament de Cinctorres reclama un repartiment igualitari dels fons de compensació eòlica i el replantejament de les zones ZEPA


__________________________
comarquesnord.cat, cinctorres
dijous, 15 d’octubre de 2009

L’Ajuntament de Cinctorres sol·licita el replantejament del repartiment dels fons de compensació eòlica, gestionats per l’Agència Valenciana d’Energia (AVEN). El municipi dels Ports exigeix un tracte igualitari al d’altres poblacions per patir les conseqüències de diversos parcs eòlics que limiten amb el terme municipal i patir també les limitacions que provoquen les recents declaracions de zones ZEPA (Zona d’Especial Protecció de les Aus) en la comarca.

Igual que ha succeït amb la instal·lació dels Parcs Eòlics dels Ports, la declaració d’àrees ZEPA des de la Generalitat Valenciana, no ha contat amb l’opinió i participació dels Ajuntaments afectats. Fa mesos que des de la Mancomunitat dels Ports s’ha denunciat i qüestionat les declaracions de zones ZEPA, que en el cas de Cinctorres “protegeixen” un terme i deixen fora a uns altres amb major valor ornitológico. Aquestes decisions del Govern autonòmic posen en evidència i sota sospita els criteris d’instal·lació de parcs eòlics, a més d’una política discriminatòria d’àrees ZEPA.

I és que la situació que viu Cinctorres enfront de les polítiques mediambientals de la Generalitat Valenciana és tan paradoxal com discriminatòria. D’una banda, el municipi no conta amb cap parc eòlic però el terme està a la vora de diverses d’aquestes instal·lacions energètiques que estan produint efectes negatius sense que la localitat tinga dret a cap tipus de compensació econòmica.

Al mateix temps Cinctorres ha rebut la declaració de zones ZEPA, de protecció especial de les aus, aspecte que limita el desenvolupament soci econòmic del municipi. En aquest últim cas, fa mesos que els alcaldes dels Ports han denunciat l’abús i declaracions discriminatòries de les zones ZEPA. En aquest sentit, segons ha assenyalat l’alcalde de Cinctorres, Antonio Ripollés, ?l’Ajuntament s’ha dirigit a les autoritats autonòmiques, des de les Conselleries de Medi ambient i Infraestructures fins a Presidència de la Generalitat, sol·licitant una reunió urgent per a solucionar la situació. Una situació que deixa a Cinctorres al marge de les compensacions eòliques i dins d’un polèmic mapa d’àrees ZEPA.

Més informació: | |