La Diputació de Terol col.labora amb l’Associació de Criadors de Porcí en la gestió de residus ramaders

________________________
comarquesnord.cat, Terol
dilluns, 19 d’octubre de 2009

La Diputació de Terol renova el Conveni de col·laboració subscrit amb la de l’Associació de Criadores de Porcino de Terol (ACRIPORTE) a fi de facilitar el desenvolupament del Pla de Gestió de Residus Ramaders en la província. A través d’aquest acord, que ha vingut sent subscrit per la DPT des de 2003, els ramaders turolenses reben el suport econòmic de la Diputació de Terol mitjançant una línia de subvenció xifrada en el 30% de les despeses originades per la recollida i transport de residus, així com per la compra dels contenidors homologats necessaris.

L’ajuda té un pressupost anual de 18.000 euros i permet sumar esforços en aquesta tasca comuna com és l’eliminació de residus ramaders a la província de Terol. El conveni ha estat signat pel president de la Diputació de Terol, Antonio Arrufat, i el president de ACRIPORTE, Jerónimo Carceller.

La Comunitat Autònoma d’Aragó va establir el Pla de Gestió de Residus Agroganaderos Perillosos, la gestió dels quals en la província de Terol va ser delegada, entre altres entitats, a ACRIPORTE. D’aquesta manera s’oferix una solució adequada a l’increment en l’ocupació de vacunes, medicaments i productes zoosanitarios en la ramaderia. Al final de la seva vida útil aquestes substàncies generen una sèrie de residus contaminants l’eliminació dels quals ha de realitzar-se per les lleres estipulades per al tractament de residus perillosos.

El treball que realitza ACRIPORTE per a l’aplicació del Pla consisteix a informar als professionals del sector sobre la normativa vigent en matèria mediambiental i recollida de residus ramaders, així com sobre les obligacions dels productors dels mateixos, a fi d’incrementar el nombre d’explotacions ramaderes acollides al citat Pla, el nombre del qual a la fi de 2008 era de 2.657. D’elles, 79 són avícoles, 303 bovinas, 169 cunícolas, 1.040 ovinas, 1.050 porcinas i 16 d’altres espècies.

Els interessats reben el suport de la ACRIPORTE per a la tramitació de la documentació necessària, el subministrament de contenidors homologats i l’emmagatzematge intermedi d’aquests materials, els punts dels quals es troben en La Codoñera, Valderrobres, Pena-roja de Tastavins, La Cuba, El Poyo del Cid, Torres d’Albarracín, Gallocanta i Daroca. Es treballa així amb el propòsit d’arribar a el panorama òptim contemplat pel pla de Gestió Integral de Residus d’Aragó que considerava la necessitat que existís almenys, en cada Comarca, un d’aquests punts d’emmagatzematge. ACRIPORTE s’encarrega igualment del trasllat dels contenidors amb els residus des dels punts d’emmagatzematge intermedi fins a les plantes de tractament o eliminació situades en Cuarte de Huerva i La Pobla de Alfindén, en la província de Saragossa.

D’altra banda, aquest Conveni dóna suport l’adopció de mesures de seguretat, autoprotección i plans d’emergència, així com la constitució d’una assegurança de responsabilitat civil per a la prevenció de riscos, evacuació i socors en cas d’accidents relacionats amb l’ús d’aquestes substàncies. La Diputació de Teruel va començar a protegir el treball de ACRIPORTE en aquesta matèria en l’any 2003, amb la primera aplicació de l’aquest Pla, al que es van acollir inicialment 846 explotacions i que en l’actualitat es xifren en 2.657.

Per altra banda, aquests convenis es renoven anualment i, com mostra la xifra d’explotacions adscrites, estan aconseguint els seus objectius d’assolir l’increment del nombre de professionals beneficiaris del Pla, així com l’augment els punts intermedis de recollida de residus. La Diputació de Terol col·labora econòmicament amb ACRIPORTE subvencionant el 30 per cent de les despeses derivades de la recollida i el transport dels residus i la compra dels contenidors homologats durant l’any 2009, una ajuda econòmica que no pot superar els 18.000 euros. Una Comissió de Seguiment integrada per representants de DPT i ACRIPORTE serà l’encarregada de vetllar per l’execució i el compliment del Conveni ara acordat .

Més informació: |