Es recupera la base del peiró de la La Pobla del Bellestar


__________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
diumenge, 25 d’octubre de 2009

El taller d’ocupació “Viu la pedra, treballa-la”, que es desenvolupa conjuntament en la Iglesuela del Cid (Teruel) i Vilafranca, ha rehabilitat la base i la canya del Peiró de sa Pobla de Bellestar, una construcció que s’havia perdut completament amb el pas dels anys. Els alumnes han treballat recuperant algunes de les peces que encara es conservaven. Així mateix, prenent com model les antigues peces s’han confeccionat les noves que podrien sostenir en un futur la creu. Referent a això l’Ajuntament de Vilafranca té la intenció de posar-se en contacte amb la Fundació Blasco de Alagón para recuperar la creu del Peiró, segons la informació que ha aportat l’estudiós Jaime Vives Lorenz.

El Peiró en qüestió data de 1512. Una part de la canya del Peiró es troba en l’ermita de Sant Miquel, on serveix de sustet per a la pila baptismal de l’ermita. Els alumnes-treballadors del taller d’ocupació han recuperat la base i han la pedra de la canya. D’aquesta manera els alumnes han aplicat els coneixements de cantería adquirits en els últims mesos.

La col·locació de la canya en la base s’ha realitzat fonent plom, seguint els criteris de l’arquitectura tradicional. D’aquesta manera no és necessari cap tipus de cola. En la base del Peiró els alumnes han practicat el enrastrellat per a empedrar camins i vies pecuàries. La recuperació d’aquest Peiró ha suposat l’última de les labors que durant l’últim any ha desenvolupat el taller d’ocupació Viu la Pedra Treballa-la. La pròxima setmana es clausurarà el taller amb un excel·lent resultat.

El taller també ha relacionat la pedra en sec amb l’arqueologia i la jardineria
En els últims mesos els alumnes-treballadors han rebut una intensa formació en jardineria en el qual han conegut l’aplicació de la pedra en sec a la jardineria ecològica. Així mateix els alumnes han conegut l’aplicació de la pedra en sec amb argamassa, en unes pràctiques que posteriorment els alumnes poden aplicar en la seva professió diària. Per altra part de la mà de Carlos Julián han conegut el catàleg de construccions de pedra en sec en la Iglesuela del Cid. Julián ha elaborat un examen exhaustiu de totes les construccions en la localitat. Els alumnes-treballadors han conegut com realitzar la catalogació.

Dintre de les activitats del taller també s’ha fomentat el coneixement de l’arqueologia. Els alumnes-treballadors han conegut el treball en l’excavació arqueològica de la ereta del Castellar, que es va desenvolupar durant el passat mes d’agost a Vilafranca. D’aquesta manera han pogut comprovar com des de fa milers d’anys l’arquitectura de la pedra en sec ha tingut presència en les cultures des de l’Edat del Bronze.

Més informació: | | |