Vilafranca serà la seu, al 2011, de la VI Trobada de Pedra en sec dels Països Catalans

20091026_pedrasecvilafranca________________________________
comarquesnord,cat, Palma de Mallorca
diumenge, 25 d’octubre de 2009

Vilafranca serà la seu en 2011 de la sisena trobada d’estudi per a la preservació de la pedra en sec de Catalunya, Balears i la Comunitat Valenciana, segons ha anunciat avui diumenge l’alcalde d’aquesta localitat dels Ports, Óscar Tena.

Tena, que participa aquest cap de setmana en la trobada d’enguany a Palma de Mallorca, ha defensat en un comunicat que Vilafranca és “un dels referents” en l’arquitectura de pedra en sec en el mediterrani, doncs conta amb més de mil construccions catalogades i al voltant de mil quilòmetres de parets en el seu terme municipal. El municipi conta així mateix amb el museu dedicat a la pedra, que s’ha convertit des de la seva creació en un referent turístic, i també promou rutes pel terme municipal.

L’objectiu d’aquestes trobades, que es celebren cada dos anys,  és aprofundir en la problemàtica actual de la pedra en sec, i per a això s’analitza l’ordenació del territori i les mesures proposades des de l’administració per a la salvaguardia d’aquest llegat. Així mateix, es pretén estimular el debat sobre les qualitats ambientals dels espais de pedra en sec i el seu potencial com eina de desenvolupament sostenible. Finalment, aquest fòrum serveix per a fer aportacions d’altres camps de l’estudi de la pedra en sec, ja sigue des del punt de vista agrícola, de catalogació, de la investigació, o de la cultura popular, segons les mateixes fonts

La cinquena trobada s’ha celebrat aquest cap de setmana
A l’igual que a les darreres edicions, Vilafranca ha comptat amb representació a Palma de Mallorca. Óscar Tena, Alcalde de Vilafranca, ha estat l’abanderat d’aquesta expedició vilafranquina, que han completat Julio Monfort, estudiós del patrimoni de pedra en sec a Vilafranca i Guillem Monferrer, tècnic de Turisme del consistori vilafranquí.

A la V Trobada de Pedra en Sec dels Països Catalans a Palma de Mallorca, els tres representants de Vilafranca han desenvolupat diferents ponències. Óscar Tena, ha parlat al voltant del Taller d’Empleo ‘Vive la piedra, trabájala’, que s’ha estat realitzant durant un any a Vilafranca i La Iglesuela del Cid i que comptarà amb una segona edició a partir del mes de Novembre. Julio Monfort ha parlat al voltant de l’inventari de construccions de pedra en sec que s’iniciava a Vilafranca la passada primavera, mentre que Guillem Monferrer ha exposat l’importància que està tenint el patrimoni de la pedra en sec a Vilafranca, en materia turística.

Més informació: | | |