S’inicien les feines per a preparar el Sant Antoni de Vilafranca


_________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dijous, 29 d’octubre de 2009

Com bé es sabut per tots a la comarca dels Ports, les celebracions en honor a Sant Antoni Abat tenen lloc al mes de Gener, al voltant de la festa del sant que és el dia 17 de Gener. Però a Vilafranca, la Majoralia 2010 ja ha començat els treballs per preparar-la, que solen iniciar-se a la tardor. Realment, el punt de partida per a una nova majoralia sempre és la compra delbou i el seu sorteig, amb tot l’estiu venent paperetes. El bou d’enguany va ser batejat com ‘Obama’ i com sol ser tradició era sortejat el 8 de Setembre, durant el Ball-pla de la Mare de Déu. Les Regines de les Festes 2009, Melisa Tejero i Lucía Querol van traure la papereta guanyadora.

Ara, toca arreplegar les carabasses per fer la confitura. Des de sempre, molts veïns de Vilafranca i d’altres poblacions han donat carabasses per a la festa. Quan es parla de carabasses per Sant Antoni es parla de molts i molts quilograms, ja que és necessària molta confitura per fer tants pastissos. Als darrers anys es preparen vora les 20.000 unitats. Moltes majoralies sembren carabasses a horts del municipi al mes d’Abril i ara a l’Octubre les arrepleguen. Les donacions també arriben a estes alçades d’any. Ara, s’han de dipositar en algun lloc fresc i vigilar-les contínuament per a que no es podreixen.

Cap a la Puríssima, es prepara la confitura, jornada que realment dona molta feina. El treball sol fer-se en dues jornades. La primera, per pelar la carabassa i passar-la per la màquina trituradora i posar-la en sacs. Una vegada s’ha escorregut l’aigua, és punt de coure-la. Això si, amb calderes de coure, com tradicionalment es fa a Vilafranca.

20091029_vil_majoralstantoni_01

La Festa de Sant Antoni de Vilafranca ha iniciat els seus preparatius. Però encara queda molta feina per davant als Majorals 2010, una colla de 20 joves de la població que amb molta il·lusió estan preparant la festa per excel·lència de l’hivern a Vilafranca i a tota la comarca dels Ports.

____________
documents
Veure fotogaleria

Més informació: | |