1 de novembre, Tots Sants


__________________________
comarquesnord.cat, Els Ports
dissabte, 31 d’octubre de 2009

Els cementiris de la nostra comarca s’han preparat per a rebre les centenars de visites que cada any passen per aquestes dates pels Camps Sants. És en aquesta època de l’any quant els cementiris presenten un aspecte més acurat. D’això s’encarreguen les brigades dels ajuntaments i, especialment, els familiars. “La brigada de Morella treballa al cementiri durant tot l’any, no només per Tots Sants, però es fa en especial atenció en aquesta época, quan acudeix molta més gent al Camp Sant es vol tenir més net”, afirma el regidor de l’Ajuntament de Morella Rafa Pallarés. Alguns cementiris de la nostra comarca s’estan quedant ja menuts i els consistoris es troben mirant ja terrenys a la vora per tal d’emprendre ampliacions. És el cas de Morella i Vilafranca. Altres com el de Forcall han tingut que actuar d’urgència en zones del seu cementiri que estaven afectades greument per les humitats i el pas dels anys.

“El cementiri se va quedant menut sobretot pel tema dels nínxols, ja que no volem ampliar-los pel mig, ja que creem que està bé així i és un espai bonic tal i com està”, pel que, segons  Rafa Pallarés,  “hem pensat per a, en un futur, buscar altres llocs on fer més nínxols, com ara un projecte que s’està fent per ampliar-ho al bancal de baix, però és una obra molt costosa”. Els bancals, que són de propietat privada, “però no hi ha cap acord encara amb els propietaris, ja que el projecte és tant incipient que s’estudiarà com arreglar-ho en el moment en que hi haguen diners per a actuar”.

Encara que sens dubte l’actuació més destacada s’ha portat a terme en el de Morella. L’Ajuntament enguany ha pogut arreglar l’ermita del cementiri. L’obra ha tingut un pressupost de 60.000 euros procedents del Pla Zapatero. Aquest diumenge, festa de Tots Sants, es realitza la inauguració de la restauració d’aquesta capella. “La ermita estava molt malament i era un llàstima. Al tenir la possibilitat d’arreglar-la amb el Plan E, doncs s’ha actuat”

Una tradició pagana
La tradició de Tots Sants té un origen molt antic; es diu que es remunta a les primeries del segle VII, quan el Papa Bonifaci IV, en comptes de fer enderrocar el Panteó de Roma, que era pagà, el va purificar i consagrar en honor a la Verge i a Tots els Màrtirs. Per contra, el costum de visitar als difunts és d’origen romà i per això és un tret comú a les cultures influïdes per l’antiga Roma.

En la tradició religiosa actual aquesta festivitat de començaments de novembre té un significat diferent, es divideix en dos dies: l’1 de novembre és Tots Sants, un dia d’alegria i de festa on es celebren tots els Sants, fins i tot aquells que no estan als altars; el dia 2 de novembre, per contra, és el dia dels Fidels Difunts, on recordem a aquells familiars, veïns i coneguts que ens han deixat, segons Mossen Pitarch, capellà de Morella.

Més informació: | | | |