Cinctorres denuncia l’abandonament del Palau dels Santjoans

20091101_5t_palaustjoans____________________________
comarquesnord.cat, Cinctorres
diumenge, 1 de novembre de 2009

L’Ajuntament de Cinctorres ha mostrat la seua preocupació pel futur del Palau de Santjoans, un edifici propietat de la Diputació de Castelló “que està patint la desídia mentres esta Institució provincial no cessa d’adquirir nou patrimoni”, segons fonts municipals. Cinctorres denuncia la situació d’aquest immoble històric i emblemàtic que està patint el deteriorament, la deixadesa de responsabilitats i l’abandonament que la Diputació fa del seu propi patrimoni històric i cultural.

L’alcalde de Cinctorres, Antoni Ripollés, ha reclamat que “cal intervindre ja, no és tolerable que la Diputació adquirisca patrimoni nou i no s’atenga el que ja es té. Portem massa anys patint la indeferencia, l’oblit i l’abandó de la Diputació”.

Des de famés de dotze anys, l’Ajuntament de Cinctorres ve sol·licitant a la Diputació que procedisca a la restauració del Palau de Santjoans, amb la doble finalitat d’evitar un major deteriorament i la de convertir l’edifici en un centre dinamitzador d’activitats, que albergaria definitivament el Museu de Dinosaures, com a futura subseu de l’anunciat i projectat MUDIM de la Fàbrica Giner de Morella, així com espai que alberga sales d’exposicions i d’activitats de l’Ajuntament i de la pròpia Diputació. “En estos moments està elaborat un projecte de restauració que ja està en poder de la Diputació. El que es pretén ara és que en els pròxims pressupostos per al 2010 de la Diputació es consigne una partida per a iniciar les obres i que no es passe un any més inactiu”, puntualitza l’alcalde de Cinctorres.

En el cas que la corporació Provincial incloguera una partida per a este edifici en els seus pròxims pressupostos, Antonio Ripollés assegura que seria necessari revisar el projecte “quant a preus i, ens temem que poc s’haurà avançat”. Este aspecte, entre altres coses, és el que Antonio Ripollés traslladarà en la pròxima visita que farà l’alcalde de Cinctorres al president de la Diputació, Carlos Fabra, el divendres que ve 6 de novembre.

Per a l’alcalde cinctorrà “no és de rebut que la Diputació vaja adquirint nou patrimoni, nous edificis, i deixe caure el que ja té, com és el cas del Palau de Sanjoans”. Antoni Ripollés destaca que a l’ajuntament de Cinctorres “ens dol de veritat que els turistes vinguen al poble a visitar el Palau, conegut per les referències del mateix en diferents fullets i estudis, i es troben que només poden accedir a la planta baixa. Hem d’explicar-los que és un edifici de la Diputació, que des de l’Ajuntament ho mantenim en la mesura de les possibilitats pressupostàries que tenim. La decepció és molt gran, i la gent no s’explica com un edifici amb tant de valor romanga abandonat, quan es gasta els diners en altres coses menys necessàries”.

El palau té gran interés arquitectònic
El Palau de la familía Santjoans de Cinctorres és propietat de la Diputació, encara que fa ús l’ajuntament de Cinctorres. Este monument, de gran bellesa i atractiu, conté elements arquitectònics de molt d’interés, entre altres, un paviment ceràmic zoomórfico, molt típic i de reconegut valor, un gran lucernario, una impressionant fatxada, ràfol artesanal i amb l’escut d’armes presidint l’accés.

Este edifici es troba en l’interior en un estat quasi abandonat, encara que fa uns anys es feren obres de consolidació d’estructura. L’Ajuntament ha anat conservant-ho i invertint diners en fusteria exterior i en neteja i manteniment de l’immoble en el seu interior. Actualment, i des de més de deu anys, només es pot visitar-se el seu accés i planta baixa, on l’Ajuntament ha instal·lat l’exposició de dinosaures. La resta de l’edifici està inutilitzable.

La Diputació mostra desídia pel patrimoni dels Ports
La desídia respecte a aquest emblemàtic edifici històric cintorrà es suma als hotels gestionats per la Diputació, que romanen tancats des de fa mesos, com ara l’Hotel Palau dels Osset de Forcall, l’Hotel de la Fàbrica Giner, al terme de Morella o el també emblemàtic Hotel Cardenal Ram, també a la capital dels Ports, donant-se la casualitat que tots tres localitats estan governades per alcaldes socialistes.

Més informació: | |