S’inauguren les obres de la capella del cementiri

_________________________
comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 1 de novembre de 2009

El dia de Tots Sants, com mana la costum, han sigut moltes les persones de les nostres comarques les que s’han apropat per tal de recordar als seus difunts i portar-los flors. A Morella, a més, enguany s’ha aprofitat l’1 de novembre per tal d’inaugurar les obres que s’han dut a termen en la capella del cementiri.

El director dels museus de Morella, Carlos Sangüesa ha realitzat una xerrada contant la història d’eixe edifici i del cementeri en general. D’esta manera, tots els visitants que s’acosten fins a este lloc per a recordar als seus sers volguts, podran veure la diferència entre l’estat de l’ermita actual i el seu estat en anys anteriors. Durant l’acte, molt senzill, l’historiador morellà ha contat la història dels enteraments a Morella, destacant que els primers testimonis que s’han trobat indiquen que aquests es produien “en l’actual placet de l’església”, que posteriorment s’amplià a “la zona on ara es troba la capella de la comunió”. Durant la història han estat, per tant, diversos els llocs utilitzats com a camps Sant, però no fou fins ja entrat el segle XX que es construí l’actual cementeri. Una dada curiosa és que l’il.lustre morellà Manuel Zaporta deixà en el seu testament la xifra de 50.000 pessetes per tal de que Morella tingués el cementiri que té avui en dia.

De la capella del cementiri, les obres de la qual han finalitzat recentment i aquest dia de Tots Sants s’ha obert al públic, poques dades hi ha, conservant-se només una fotografia de l’arxiu Pasqual que dóna compte de la dada aproximada on la capella ja estava construïda.

Com ha explicat Rhamsés Ripollés durant l’acte d’inauguració de les obres, “esta obra ha sigut una de les nou que s’ha costejat gràcies a la dotació econòmica del Pla E. En total, ha suposat un cost de 59.000 euros i s’unix a les ja finalitzades dins del Pla, que són, el Roser de Xiva, la zona esportiva d’Ortells, l’accés a la Pobla d’Alcolea, la restauració de la Plaça de Bous, la millora de l’enllumenat públic, el condicionament del Camí de Sant Vicent i la reparació de l’aparcament de l’Alameda”. Ara, només queda per finalitzar el Portal de Forcall, que es conclourà i inaugurarà en les pròximes setmanes. Els visitants que es desplacen avui fins al cementeri, també podran observar les variacions que s’han produït en l’antic abocador del Barri de la Puritat, pròxim al cementeri. Això es deu a que l’Ajuntament de Morella ha rebut una subvenció per a la neteja de l’àrea degradada de l’antic abocador. Esta concessió de 3.600 euros està dins d’un programa per a la realització de programes i activitats medi ambientals. Amb ella, es pretén que la zona de l’abocador, pròxima a les vivendes de barri, quede totalment neta.

_________
documents
Àudio: Acte íntegre d’inauguració de la restauració de la Capella del Cementiri
Àudio: Rhamsés Ripollés, síndic d’obres, explica l’actuació que s’ha dut a terme

Més informació: | | |