S’inaugura a Castelló el Mural “Lignum Vitae” del Convent de Sant Francesc


___________________________
comarquesnord.cat, Castelló
divendres, 6 de novembre de 2009

La directora general de Patrimoni, Paz Olmos, i el director executiu de Castelló Cultural, Vicente Farnós, han inaugurat aquest divendres el mural “Lignum Vitae” del Convent de Sant Francesc de Morella, exposat en el Museu de Belles Arts de Castelló. A l’acte ha assistit Miguel Ángel Mulet, diputat de Cultura, segons s’ha informat als mitjans de comunicació en una nota de premsa. El primer tinent alcalde, Ernesto Blanch, també ha assistit a la presentació del mural.

En l’acte d’inauguració s’ha mostrat el mural restaurat, que estarà exposat en el mateix museu. Este mural es va trobar en el Convent de Sant Francesc i està format per un Crist crucificat, els profetes i uns fruits. Esta representació es coneix com “Arbre de la Vida”. Farnós ha assegurat que “únicament existeixen dues peces més a Espanya de similars característiques, una d’elles a Navarra, el que li confereix a la peça que avui inaugurem una major singularitat”.

La restauradora del mural, Laura Valero,  ha analitzat el treball de restauració, insistint en la dificultat del mateix, afirmant que l’única manera de preservar la peça era ?arrancar-la? del mur on estava situada, ja que es trobava en una situació de deterioració. “Es va procedir a un sistema d’arrencada, com mesura extrema per a salvaguardar la peça”.

La directora general de Patrimoni ha manifestat que es tracta d’un mural molt important, tant des del punt de vista històric com també per la part simbòlica que transmet. Olmos ha volgut ressaltar en la seua intervenció la importància que té l’obra, i el gran treball realitzat pels restauradores. “Es tracta d’un Mural del que ja es conservava una de les parts, on es retratava la cridada Dansa de la Mort”, en el qual tots els aspectes retratats giraven entorn a la mort. La peça que s’ha presentat avui reflecteix, en contraposició, la vida, la resurrecció i la fecunditat, per això duu el nom de “l’arbre de la vida”.

Olmos ha realitzat un repàs de totes les obres de restauració que, des de Patrimoni, han portat a terme en la província de Castelló, com la recent inauguració de l’Aqüeducte de Begís, la restauració de La Balma en Zorita del Maestrat, les obres de restauració del Castell Vell a Castelló o la nau central de l’Església de Vall de Crist. La directora general de Patrimoni ha anunciat que està prevista la recuperació de la Llotja de Catí, així com l’aprovació de la següent fase de restauració del Castell Vell.

Per la seua banda, el tinent d’alcalde de Morella Ernest Blanch ha volgut destacar, en declaracions als mitjans de comunicació, que “ens congratula l’esforç que s’ha realitzat en estes pintures, ja que es tracta de peces úniques en el patrimoni pinturastfrancescpictòric de la Comunitat Valenciana”. Així mateix, l’edil ha afegit que “ens alegrem de les paraules de Miguel Ángel Mulet, en les que afirmava que el mural es recol·locarà en la Sala Capitular del Convent de Sant Francesc, una vegada que la paret estiga en condicions. Això reforçarà l’atractiu turístic del futur Parador de Turisme de Morella”.

El “Lignum Vitae” és l’arbre de la vida
Les restes que es conserven d’aquesta pintura mural, encara que incompletes, permeten identificar que es tracta d’un “Lignum Vitae”. En aquesta obra, restaurada per l’empresa Tekne, es pot distingir perfectament a la figura de Crist Crucificat, a banda i banda els fruits, i en els dos extrems, la representació dels profertes, antecessors espirituals de Crist. El tipus de crucifixió és el denominat comunament “Arbre de la Vida” o “Lignum Vitae”, propi de les esglésies franciscanes i dominiques.

__________
documents
Fotogaleria del mural

Més informació: | | |