Es troben inscripcions romanes al campanar de l’Ajuntament d’Ares


Etiquetes: , ,

________________________________
comarquesnord.cat, Ares del Maestrat
dimarts, 10 de novembre de 2009

Un grup de responsables municipals han descobert pedres amb inscripcions inèdites romanes en el campanar de l’edifici gòtic de l’Ajuntament de Ares, segons van informar fonts del seu consistori. Les pedres es van localitzar per casualitat, quan responsables de l’Ajuntament estaven realitzant fotografies per al concurs d’arquitectura convocat per a rehabilitar l’edifici.

L’alcalde d’Ares, Francesc Fuentes, ha explicat aquest dimarts que “des de l’oficina de concursos del Col·legi d’Arquitectes ens van sol·licitar un catàleg fotogràfic de l’edifici per a incloure’l dins de la documentació del concurs”. “Fotografiem l’edifici des de tots els angles i quan prenem imatges del menut campanar que hi ha en l’edifici ens vam adonar que havia unes pedres amb inscripcions romanes”, ha indicat Francesc Fuentes. Després de la localització dels tres fragments l’Ajuntament d’Ares es va posar en contacte amb el Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló per a comunicar la troballa.

click per ampliarDes de la Diputació van contactar amb el professor de la Universitat de València, Ferran Arasa, arqueòleg i especialista en el món romà, ja que durant diversos anys ha treballat en les excavacions de la ciutat romana de Lesera. Arasa es desplaçarà fins a Ares del Maestrat per a comprovar l’origen de les restes que es van utilitzar en el seu moment per a construir el campanar. En un primer estudi de les fotografies Arasa ha apuntat que es tracta de dos fragments amb inscripcions d’època romana i altre fragment que correspondria a una part d’una columna, tenint en compte la forma que presenta el tros de pedra. En tot cas, Arasa ha confirmat que es tracta d’unes peces que fins a la data són inèdites.

Enclau romà
Cabria investigar ara nous vestigis d’època romana a Ares del Maestrat, ja que alguns textos històrics fan referència a l’existència d’un enclavament romà al voltant de la roca que va servir, en època medieval, per a construir el castell d’Ares. En documents del segle XVI existeixen referències al passat romà. A més hi ha pedres que mantenen nexes amb les d’època romana. En el concurs de rehabilitació de l’Ajuntament d’Ares, que segueix l’estil de les llotges d’estil gòtic, els arquitectes haurien de tenir en compte la presència d’aquests fragments d’època romana, que serveixen per a sostenir l’estructura del menut campanar.

__________
documents
20091110_ferranarasa_200x200Ferran Arasa, arqueòleg

Més informació: | |