Balanç positiu de la primera campanya de bolets amb vedats

___________________________________
comarquesnord.cat, La Tinença de Benifassà
dijous, 19 de novembre de 2009

Acabada, pràcticament, la temporada de rovellons, l’associació de propietaris forestals Tinença-Ports fan un balanç positiu del compliment de la senyalització en les finques que es van voler acollir a l’ordre aprovada per la Conselleria, que donava potestat als propietaris del LIC Tinença-Vallivana-Turmell, a prohibir l’accés a les seves finques. L’Associació calcula que s’ha reduït en un 80% l’entrada a les finques privades, evitant tots els problemes que provocaven en les explotacions agropecuàries les massificacions de gent. Segons ens explicava Enrique Boix, un dels propietaris del terme de Morella que va decidir enguany sol·licitar aquesta restricció, la senyalització de prohibit accedir s’ha respectat al 99% per els veïns de la zona, però alguns recol·lectors, dels que podríem anomenar professionals, vinguts de territoris veïns especialment Tarragona, ho han respectat menys. Fins i tot comentava que un dels seus veïns, que també havia optat per posar els cartells de la Conselleria fent saber que no es podia accedir a la finca, va ser denunciat per un “buscador” per no poder entrar eixe bosc. Personada la Guàrdia Civil a eixe indret sembla que el tema li va quedar clar al que pretenia buscar bolets en la finca privada.

El propietari morellà ens aclareix que ben bé encara no es tracte de cotos que atorguen la possibilitat de traure un benefici per permetre l’accés als boletaires. El que si que tenien eren passes per a que pogueren accedir les persones que volguera el propietari. L’element dissuasiu per a que no envairen aquestes finques han estat simplement els cartells que va remetre la Conselleria, ja que per eixa zona no s’ha notat increment de personal de vigilància. Unes 16.000 hectàrees de la zona que contemplava l’ordre s’han acollit a la possibilitat de restringir l’accés a les finques.

Altres zones han sol·licitat que l’ordre de la Conselleria, que es limite al LIC que sols afecta a tota la Tinença, Vallibona, Castell de Cabres, Herbes, part del terme de Morella, part del de Catí i del de Xert, s’amplie a la resta del territori. Propietaris de Vilafranca, i fins i tot l’Ajuntament així ho han fet saber en nombroses ocasions. Amb aquesta ordre el que es va aconseguir era tenir un poquet més de dret sobre la propietat privada, per tant en cas de l’incompliment també se garantia la persecució de l’infractor.

__________
documents
Enrique Boix, Associació de propietaris forestals Tinença-Ports

Més informació: |