Poques esperances en la campanya de tòfona d’enguany


Etiquetes:


__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 24 de novembre de 2009

La seca dels darrers mesos, les maleses del porc senglar a les truferes, i el furtivisme, s’han conjugat per un inici fluix, i poc esperançador d’aquesta nova campanya de tòfona.

El passat divendres es celebrava el primer mercat de tòfona de la temporada a Morella. Va ser pràcticament inexistent. Malgrat això algunes zones, on les tornades van entrar a l’estiu i la humitat ha aguantat un poc més en aquesta tardor tant calorosa, la producció fins i tot podria ser millor que l’any passat. En altres, la majoria, la tòfona, si ix serà testimonial. Al mes de setembre les perspectives eren molt bones, però aquestos dos mesos de tardor han tingut un comportament del tot aliè al territori.

Les zones que havien tingut més sort reben alguna de les bones tronades amb pedra d’aquest estiu, s’han tornat a trobar en el problema de la gran població de porcs senglars que han passat abans que els truficultors per les tofoneres.

A aquest problema, que es ve repetint d’any en any, es suma enguany un problema que pensàvem resolt: els furtius Entre els termes de Morella i de Castellfort s’ha detectat espoli de trufes per part de “jabalis de dos potes”, com diuen els tofoners. Des de fa molts anys, i tenint en compte la riquesa que va suposar durant un temps, aquesta figura, la del furtiu, havia quedat oblidada. Però en aquestos moments, pot ser per els temps de crisi actual, han tornat a reaparèixer i estan creant molt mal estar per la zona.

Respecte als preus, la referencia la marca França, i les nostres tòfones en aquest primer mercat s’han pagat per baix dels 80 euros quilo. Un preu que vista la qualitat no es considera roin.

També s’ha detectat per zones que la trufa va molt més avançada del que tindria que anar a aquest temps. Alguna està cucada, però altra es més gran i es troba prou sana. En qualsevol cas caldrà esperar un parell de mercats, especialment al primer de desembre, per veure si hi ha més producte al mercat, i si els preus, tenint en compte que tampoc es massa bon any en altres zones productores, pot compensar el que no tindrem de producció.

Les plantacions de micorizes de tòfona també ofereixen diferent resposta; per lo general a la nostra comarca encara no estan donant els resultats que d’elles s’esperava.

____________
documents
Jorge Membrado, comprador de tòfona

Més informació: