La Comissió Bilateral de cooperació Aragó-Estat inicia la negociació bilateral d’infraestructures d’interès general



_______________________
comarquesnord.cat, Aragó
dimecres, 26 de novembre de 2009

El Govern d’Aragó i govern central han donat avui un fort impuls a les relacions bilaterals com marc de cooperació tal com estableix l’Estatut d’Autonomia de 2007. Després de diversos mesos de negociació, la Comissió Bilateral de Cooperació Aragó-Estat ha tancat importants acords que permeten que la Comunitat Autònoma participe en la gestió de la reserva hídricca, participe en el disseny i execució d’infraestructures d’interès general, realitze un seguiment del nivell d’inversió estatal que garantisca la seua màxima execució i s’inicien les negociacions de nous traspassos com la gestió d’aeroports regionals, la inspecció de treball i de nous efectius de la Unitat adscrita de Policia Nacional. La primera reunió del màxim òrgan de relació entre Aragó i l’Estat que se celebra a Saragossa ha contat amb la presidència del vicepresident del Govern d’Aragó, José Ángel Biel, al que han acompanyat els consellers de Presidència, Javier Velasco; Economia, Hisenda i Ocupació, Alberto Larraz; Obres Públiques, Urbanisme i Transports, Alfonso Vicente; Política Territorial, Justícia i Interior, Rogelio Silva; i Medi ambient, Alfredo Boné. En representació de l’Estat ha assistit el vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, que ha contat amb l’assistència del Secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, el de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrías, el de Planificació i Infraestructures, Victor Morlán, el Delegat del Govern a Aragó, Javier Fernández, la directora general de l’Aigua, Marta Morén, el director general de Cooperació Autonòmica, Enrique Ojeda, i el director general de Desenvolupament Autonòmic, Fernando Gurrea.

Participació en infraestructures estatals
A través d’un grup de treball, ambdós governs realitzaran un seguiment detallat de l’execució dels pressupostos generals de l’estat i anualment emetran un informe de proposta per a resoldre les possibles partides no executades. Igualment, la Comunitat Autònoma d’Aragó participarà en la planificació d’infraestructures estatals en el seno d’aquesta comissió que abans de l’u de maig haurà de concretar les inversions, la seua prioritat i quantia que es van a incloure en els Pressupostos Generals de l’Estat. Aquestes inversions haurien d’atendre els criteris establits en la disposició addicional sisena que estableix que es ponderarà, s’atorgarà un caràcter prevalente, a la superfície del territori, als costos diferencials de construcció derivats de l’orografia, a la condició de comunitat fronterera i a l’equilibri territorial a favor de les zones més despoblades. D’aquesta forma s’assolirà un mecanisme d’aplicació d’aquesta disposició garantint una participació més equilibrada d’Aragó en els pressupostos d’inversions territorializados. Finalment, el grup proposarà els projectes d’inversió de l’Estat l’execució del qual es realitze mitjançant conveni amb el Govern d’Aragó. A l’hora d’abordar les infraestructures d’interès general, la comissió ha acordat donar un impuls als acords arribats en la reunió celebrada el passat 15 de juliol a Madrid entre el president d’Aragó, Marcelino Iglesias, i el ministre de Foment, José Blanco.

Gestió de la reserva hídrica
El segon dels grups de treball avançarà en el traspàs de la gestió de la reserva hídrica de l’Ebre de 6.550 hm3 que garanteix l’Estatut d’Autonomia d’Aragó a través de la disposició addicional cinquena, en termes similars al traspàs ja realitzat a Andalusia de la conca del Guadalquivir i la del Duero la negociació de la qual amb Castella-lleó es troba avançada. En la mateixa conca de l’Ebre, Catalunya realitza la gestió de les aigües de l’Ebre que discorren pel seu territori des de 1985 sota la supervisió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. A través d’aquest grup de treball, la Comunitat d’Aragó col·laborarà en la planificació hidrològica i en els òrgans de gestió estatal dels recursos hídriccs i dels aprofitaments hidràulics per a ús exclusiu dels aragonesos que no afecten a altres territoris i que pertanguen a conques hidrogràfiques intercomunitarias que afecten a Aragó. D’aquesta forma, s’avança en el compliment dels articles i disposicions arreplegades en l’Estatut d’Autonomia d’Aragó que reconeixen el dret dels aragonesos a disposar de proveïment d’aigua en quantitat i qualitat suficients per a atendre a les seues necessitats presents i futures, individuals i col·lectives. La gestió d’aquesta reserva és plenament compatible amb el concepte d’unitat de conca ja que en la mateixa conca poden existir diferents òrgans gestors sota una planificació general de l’Estat.

Execució d’obres d’interès general
En la reunió de la Comissió Bilateral Aragó-Estat s’han arribat a també diversos acords que permetran a l’Executiu autònom realitzar obres d’infraestructures estatals amb l’objectiu d’agilitar projectes prioritaris per a Aragó. Amb aquestes actuacions s’avança en el desenvolupament de l’Estatut d’Aragó que confereix competència executiva per a la realització d’obres d’interès general per l’Administració autonòmica, en virtut de mecanismes de col·laboració amb l’Estat. Així, el Govern central encomana a la Comunitat Autònoma d’Aragó, prèvia declaració d’interès general, la construcció de la bassa de Monroyo i els embassaments de Comellares i Peñarroya de Tastavins para la regulació en la conca alta del ric Tastavins. Es tracta d’actuacions contemplades en la Comissió de l’Aigua d’Aragó i ratificades per la Comissió Mixta de Seguiment del Pacte de l’Aigua. Aquestes actuacions permetran regular entre dues i tres hectómetros cúbics per a satisfer les demandes de regadius de suport, proveïments i usos ramaders i industrials de la zona que se sumaran al cabal que aportaran les dues basses laterals que executarà la CHE en Torre del Compte i Mazaleón, d’un hectómetro de capacitat cadascuna. En virtut d’aquest conveni, que pròximament rubricarán el Ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí i el departament de Medi ambient del Govern d’Aragó, el govern central assignarà per a la redacció d’aquests projectes en els Pressupostos Generals de l’Estat un milió d’euros i finançarà la totalitat de l’obra que podria superar els 23,5 milions d’euros. Per la seua banda, el Govern d’Aragó assumeix el compromís de realitzar la redacció dels projectes i la construcció de les basses laterals de Monroyo, Comellares i Peñarroya de Tastavins amb l’objectiu que totes elles estiguen en funcionament a l’abril de 2013. En matèria de transports s’ha acordat realitzar l’estudi de viabilitat de la línia de ferrocarril Samper de Calanda ? Motorland (Alcanyís) la idea del qual va ser proposada pel vicepresident Biel al ministre de Foment José Blanco per a millorar els accessos al complex automobilístic. L’estudi serà realitzat pel govern d’Aragó i contarà amb la col·laboració del Ministeri de Foment. A més, s’ha acordat instar al Ministeri de Foment a continuar els treballs relatius a la segona estació de l’AVE i al by-pass sud ferroviari de Saragossa el finançament complementari del qual per part del ministeri es va fixar en la reunió que, sobre els minvaments tributaris, van mantenir al setembre d’enguany el vicepresident del Govern d’Aragó, José Ángel Biel, i la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. Altres acords en matèria d’infraestructures són: el compromís d’executar les obres de la rotonda del polígon industrial de Calamocha per part del Ministeri de Foment; l’estudi i l’impuls de les infraestructures perimetrals de la ciutat de Terol i la tramitació de l’autorització de l’Aeroport de Terol en fase de finalització de construcció.