El Consell Valencià de Cultura proposa suprimir el ‘bou embolat’

1 comentari
Etiquetes:


_______________________
comarquesnord.cat, València
dijous, 26 de novembre de 2009

El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat aquest dijous un informe al voltant dels festejos taurins on es recomana suprimir la modalitat del bou embolat, tant arrelat a les Festes dels nostres pobles. La institució consultiva també aconsella limitar les festes de bous al carrer només als municipis que tinguen “una tradició o antiguitat provada i continuada”. Aquest informe del CVC no és vinculant i en tot cas la regulació de les festes taurines a la Comunitat Valenciana li correspon al Consell. De finalment aprovar-se, s’alçaria una gran polèmica a tot arreu ja que el bou de foc representa a 8 de cada 10 dels més de sis mil festejos de bous al carrer que es celebren anualment a la Comunitat Valenciana.

“En el cas de la modalitat del bou embolat, resulta manifest el fet que l’animal és sotmès a un dolor innecessari i la seua agonia es perllonga per a divertimento del públic”, explica l’informe aprovat pel CVC per majoria absoluta, amb 11 vots a favor, 3 en blanc i 4 en contra. En el cas d’aquests últims, alguns dels consellers han votat en contra per ser partidaris d’una prohibició total d’aquest tipus de festejos.

L’informe destaca que, per tal de garantitzar el compliment de la Convenció de 2003 del Fons de les Nacions Unides per a l’Educació i la Cultura (Unesco) sobre el patrimoni immaterial, ratificada per Espanya, és necessari reemplaçar la modalitat del bou embolat per altres formes que no impliquen un sofriment innecessari de l’animal. L’informe que ha eixit endavant, preparat per Carmen Morenilla i Vicent Álvarez amb els informes aportats per Manuel Ángel Conejero, Jesús Huguet i Vicente Muño Puelles, proposa canvis importants en el bou embolat. “Una reforma de la pràctica tradicional implicaria la supressió de l’embolat i la seua substitució per un tipus d’activitat sense boles de foc o amb la substitució de l’animal per representacions ja que el CVC és conscient de la gran presència que està tenint en els últims anys (al voltant del 80%) de les festes)”.

A més, segons l’informe, les penyes taurines tindran que contractar obligatòriament una assegurança per a cobrir les possibles multes per maltractament d’animals. A més, es resalta la figura del voluntariat, i en aquest sentit es recomana que els voluntaris vigilen que els animals no siguen maltractats, a més de suggerir també que tinguen poder per a denunciar aquests fets.

El document del CVC s’empara que “les festes i les tradicions, que poden ser part del patrimoni immaterial, no pot estar al marge dels valors de la modernitat, i han d’acomodar-se a les pautes de les societats avançades”.

Més informació:

1 comentari

  1. La meua opinió està dividida:
    La raó em diu que l’animal pateix amb les boles i el foc, encaixonant-lo, lligant-lo…a més les administracions estan ficant cada any més trabes i no deixa de ser una festa econòmicament deficitària.
    L’afició em tira cap a la posició contrària, l’emoció i intensitat de l’embolada són difícils d’explicar.