Morella contra la violència de gènere



__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 26 de novembre de 2009

El 25 de novembre va ser declarat en 1999 per les Nacions Unides, Dia Internacional contra la Violencia de Genere. A Morella, el Grup de Dones dels Ports, junt a Infodona i l’Ajuntament de Morella, aprofita la data per unir la nostra veu a moltes d’altres per a que el soroll contra els maltractadors sigue cada dia més gran i aplegue més lluny. Els actes s’encetaven al mati al IES Els Ports de Morella. Els participants es van posar un llaç negre per condemnar les morts per aquesta violència. El senzill acte, amb la presència de mestres i alumnes, tenia com a punt principal la lectura d’un manifest que incideix en la importància de que els joves agafin consciència de la lacra de la violència de gènere a la societat.

En l’acte al Institut també es va fer lliurament d’un llibre per a la biblioteca del centre educatiu al voltant del problema social de la violència masclistes.

Per la vesprada, a la placeta del Ajuntament es celebrava l’acte de lectura de manifests, mentre que al balcó del consistori va haver-hi una pancarta tot el dia demanat la fi de les morts i els maltractaments en l’àmbit familiar. La regidora de Benestar Social obria l’acte recordant que era un dia per a condemnar aquest tipus de violència. El primer manifest, llegit per Mari Pau Querol d’Infodona, feia un recorregut històric del perquè d’aquest dia.

Tot seguit, des del grup de Dones, Aurea Ferrer llegia el comunicat preparat per aquesta data del 25 de novembre.
La ciutadania deu implicar-se. El fet de no sentir-se part del col-lectiu de maltractades o agressors no es pot fer girar l’esquena davant un problema que afecta tota la societat. Les xifres continuen sent esgarrifoses, malgrat que les morts hagen baixat un poquet respecte a l’any passat. Tancava la lectura el regidor Rafael Pallarés en representació dels homes exigint el respecte entre gèneres.

El senzill acte finalitzava en uns minuts de silenci en record per les dones que han mort a causa de la violència masclista i a totes aquelles que pateixen diàriament i en silenci, maltractaments, per a que sapiguen que no estan a soles. Des del mes de novembre del 2008 al 31 d’octubre d’enguany, 76 dones han estat assassinades, de les quals 11 han estat al País Valencià. A Espanya, la mort per violència masclista s’ha convertit en la primera causa de mort prematura de les dones i la tercera causa d’ingrés en presó dels agressors.

______
àudios
Rafael Pallarés: “Venim armats en la raó, en el dessig d’acabar en qualsevol tipus de violència” · Estel.la Buenaventura: “en aquesta ocasió hem volgut incidir especialment en la gent jove” · Aurea Ferrer: “la franja d’edat en que es produeixen més feminicidis és entre els 20 i els 40 anys” · Mª Pau Querol: “el 25/11 s’ha anat difonent com a dia de lluita i denúncia de la violència cap a les dones”