Casa Molinos, empresa amb història

“Corria la segona meitat del segle passat, quant un jove que buscava la seva vocació, fugint del ofici artístic que havia vist a casa, marxava a València per aprendre l’art de la fotografia. Allí estaria dos anys, i en tornar al seu poble, en 1955 obriria l’establiment que en aquestos moments guarda més records de la Morella i els morellans dels darrers 50 anys. Quant Pràxedes Querol va obrir Foto Molinos, durant uns anys encara va compartir espai en el fotògraf Pasqual. Però després, i fins que aplegava l’era digital, ha estat el que ha immortalitzat bodes, comunions, carrosses, sexennis, celebracions…. Qui no té a casa un retrat de quan era menut en eixe cavallet de joguet al costat a casa Molinos?.

A ell no li agrada que consideren el que feia un art, pot ser per que a sa casa eren el iaio i el pare amb eixe temple de pintor que provocava que el cridaren per a restaurar pintures en esglésies, o decorar grans salons els que tenen la consideració d’artistes. Ell es veu més com un servei als veïns, un retratista. Però la tria de la il•luminació, els contrallums, els enquadres, els llargs processos de positivat… tots els moments, totes les expressions que han guardat la sensibilitat de les seves càmeres, tenen molts ingredients per a considerar-les art, i més en aquells moments on no era tant fàcil com ara fer una bona fotografia. Avui tots som fotògrafs, disparem centenars de clics i no passa res, el rotllo no s’acaba, però si encara i així no han eixit be les retoquem digitalment i arreglat. Pot ser per això, en aquesta era digital on la fotografia ha perdut tot el romanticisme que tenia, Pràxedes ja no fa tantes fotos com abans.

Foto Molinos naixia el mateix any que el equip de Cousteau creava la Calypso-phot amfibia, per fer fotos submarines en més qualitat. Aquesta no feia falta per ací, però des de les primeres que va tenir la tenda amb plaques de vidre o de plàstic, fins les darreres que va gastar, han estat dotzenes i dotzenes les maquinetes que han passat per les seves mans. I cada clic que estampaven era un moment que no tornava a passar, i en son milions els que guarden els negatius del seu arxiu.

El premi Els Ports Radio a l’Establiment amb Història 2009 és per a Foto Molinos. Un establiment que continua oferint els seus serveis al carrer Blasco de Alagon 54 anys després de la seva inauguració”

Més informació: |