Les Jornades Culturals del Matarranya ja tenen la mirada possada en l’any vinent


_________________________
comarquesnord.cat, Pena-roja
dimarts, 1 de desembre de 2009

Les Jornades Culturals, organitzades pel departament de Cultura de la Comarca, tenen com objectiu acostar les diferents manifestacions culturals a la població d’aquest territori. Així, en l’edició d’enguany, s’han celebrat xarrades, conferències, música, teatre i tallers pràctics, amb la finalitat que es poguera participar i s’atraguera al major nombre de població.

S’ha contat amb la presència de Mónica Vázquez Astorga, professora de la Universitat de Saragossa, que va oferir una xarrada sobre l’arquitectura popular com font d’ensenyament per a arquitectes que, en els anys 20 del segle passat, es van formar prenent com referencia l’arquitectura popular; prova d’això és que una de les visites d’aquests arquitectes va ser al Matarraña. La professora Vázquez va ensenyar algun dels apunts i dibuixos d’aquesta promoció d’alumnes entre els quals es trobava José Borobio. La periodista i escriptora Mª Pau Domínguez el dia 14 de novembre va parlar en La Fresneda sobre els dos últims llibres que ha escrit, de novel·la històrica i que ambdós estan relacionats, “El diamant de la reina” i “La casa dels set pecats”. Els dos estan ambientats en l’època de Felipe II, concretament en dues de les seues esposes, Isabel de Valois i Ana d’Àustria, dues dones molt diferents i que van marcar, a la seua manera, al monarca.

La xarrada que va tenir lloc en La Portellada, a càrrec de Carles Sancho, va rememorar els jocs de la infància dels nostres avis, una gran diversitat de jocs perduts en la memòria i espais on es jugava, com era el cas del trinquet. Després de la xarrada, els participants es van animar a jugar diversos d’aquests jocs tradicionals. La Orquestina del Fabirol va fer una demostració de la diversitat d’instruments que existeixen en la tradició musical aragonesa. Van reviure costums que al llarg de la nostra comunitat autònoma es practicaven, acompanyats sempre de la música folklòrica que aquest grup ha anat recuperant al llarg d’una trajectòria de més de 20 anys. Després de la xarrada, el grup va oferir un concert en el qual va participar activament la població de Fórnoles i la d’altres localitats.

La festivitat de Sant Antoni ha estat recentment declarada Festa d’Interès Turístic a Aragó. Per aquest motiu, no podia faltar en aquestes jornades una conferència que fera un menut recorregut d’aquesta festa tan arrelada en la comarca i en territoris confrontants a ella. Salvador El Palomar i Montsant Fonts van ser els encarregats d’oferir aquesta xarrada en Ráfales. També vam poder visionar un menut vídeo sobre com se celebra en Ráfales aquesta festa. Víctor Vidal, bon coneixedor del mitjà natural i patrimonial del Matarraña, va oferir una xarrada didàctica del riu, des del seu naixement fins a la seua desembocadura en l’Ebre, on es va donar a conèixer els diferents animals i plantes, així com la formació geològica de la conca del Matarraña.

Finalment, el diumenge 29, en Valjunquera va tenir lloc una xarrada col·loqui en la qual es va tractar sobre la literatura màgica. Els ponents van ser Carmen Espasa qui va parlar sobre bruixotes i els processos d’inquisició que pesaven sobre elles; Silvestre Hernández sobre la capacitat visionària de Julio Verne i Francisco Javier Aguirre va fer una reflexió sobre la forma de contar determinades coses que es consideren màgiques. Així mateix, en el debat es va parlar de si era casualitat o causalitat el qual es produïren aquests fets. Aguirre va presentar alhora dos dels seus últims llibres “Els follets del Matarranya” que és la traducció en català del llibre que va escriure en els anys 90 “Els follets del Matarraña” i “La dama del Matarraña” que fa tot just uns mesos que va eixir a la llum, en el qual també la màgia embolica a la història que està basada en el període posterior a la guerra civil. Quant als tallers que es van programar, van tenir una bona acceptació per part del públic. El de monòlegs i interpretació teatral que se celebrava per segon any consecutiu en el marc d’aquestes jornades, va demostrar de nou el gran potencial d’artistes amateurs que tenim en aquesta comarca. En l’actuació que van oferir en La Portellada el dissabte 28 es van poder veure diversos exercicis en els quals el professor, l’humorista Bote, desenvolupava tècniques d’improvisació i de pèrdua de la por escènica.

Quant al taller de fotografia, que es va celebrar en Valjunquera, va haver ocasió de veure una mostra de prop d’una vintena de fotos, que havien fet els alumnes i en les quals es van veure instantànies originals que tenien com temàtica el autorretrato. També es va contar, amb motiu del centenari de la mort de Marró Sastrón, amb l’exposició itinerant Natura Vivens que es complementava amb el taller sobre “Usos populars de les plantes de Marró Sastrón” a càrrec de Evelyn Celma, que va tenir gran acceptació.

Entre les actuacions d’aquestes jornades, vam poder escoltar a la banda Peñarbés, en el concert que van oferir el dia 14 en La Fresneda, o el qual van oferir els alumnes de la Federació Comarcal de Música del Matarraña en La Portellada. Mozart i Beethoven van tenir cabuda en el concert que joves professors dels conservatoris superiors de música d’Alcanyís, Tarazona i Zaragoza, van oferir en Ráfales el diumenge 22. Les jornades es van clausurar amb el recital poètic a càrrec de Jaime Cros Gil que va recitar poemes del cubà José Ángel Buesa i la lectura teatral de l’obra de Desideri Lombarte “El pobra llop” que la va realitzar el grup de teatre de Peñarroya de Tastavins “La Quiquereta”.