Forcall ja té amanit el cartell i el programa d’actes de la santantonada 2010


Etiquetes: , ,

click per a ampliar___________________________
comarquesnord.cat, Forcall
dimecres, 2 de novembre de 2009

Forcall ja ha donat a conèixer el cartell anunciador i el programa d’actes relacionats amb la santantonada 2010, que té els actes centrals el cap de setmana del 15, 16 i 17 de gener, però que comencen amb els preparatius unes setmanes abans. Les celebracions al voltant del dia de Sant Antoni, “la Festa Medieval del Foc” segons anuncia el propi cartell, són els dies més grans de l’hivern forcallà. La santantonada forcallana ha estat declarada Festa d’Interés  Autonòmic.

D’aquesta manera serà el dia 26 de desembre, dissabte, quan tindrà lloc el “Dia de buscar el maio”, acte que té lloc coincidint amb el solstici d’hivern. De bon matí els membres de la santantonada van a escollir un dels arbres més alts del terme per tal de convertir-lo en l’eix central de la foguera que es muntarà en la Plaça de Forcall. Eixe mateix dia, l’esforç tindrà una recompensa en forma de festa nocturna, ja que hi ha prevista una actuació musical gratuïta amb un trio musical al pavelló de festes.

Els actes previs a la santantonada forcallana continuaran en el “dia de la pastà de la rotlleta”, previst per al dissabte 9 de gener. En eixe dia, per una banda, es procedeix a la ‘pastà’ de les rotlletes als forns del poble. Les dones elaboren les rotlletes i coquetes de mitja lliura que es repartiran al llarg dels dies de la festa. Si aquesta feina l’elaboren tradicionalment les dones del poble, són majoritàriament els homes els que eixe dia van al bosc per tal de tallar la llenya que vestirà la barraca de Sant Antoni. El dia, tant per a uns com per als altres, culminarà en un sopar de germanor al pavelló de festes, amb l’actuació musical d’un trio per a tot el poble. Al llarg de la nit, i segons el programa click per a ampliard’actes previst, “hi haurà una sorpresa ofertà pels majorals i un sorteig de l’espala entre els participants del concurs de la botarga del cartell”.

Els actes centrals, però, es reserven per al cap de setmana del 15, 16 i 17. D’aquesta manera el divendres 15 a la mitjanit, té lloc l’encesa de les tronques que continuaran enceses durant tot el cap de setmana. A les vuit del matí tot el poble es desperta amb els tocs dels dolçainers i tabaleters, que es completa amb la volta pel poble de l’esquellot per dos membres de la santantonada. A la una del migdia, “a les 12 velles” segons puntualitza el programa, es procedeix al ritual de la “‘Plantà’ del maio”, una vegada incorporada la capolleta, que es completa amb la clavada de les costelles. En eixe moment també té lloc un volteig general de campanes, anunciant la festa. Per la vesprada continua la construcció de la barraca amb el revestiment del ramatge verd. “Antigament els masovers contribuïen amb dos càrregues de llenya cadascún”, segons es recorda des de l’organització.

Eixe mateix divendres, dia 15, té lloc a les 22.00 hores la culminació i apoteosi de la festa profano-religiosa. La Santantonada es composa d’una comitiva que recorre els principals carrers del poble i, en arribar a la plaça de nou, s’encen i es crema la barraca pels cremallers, amb l’exaltació del foc. Mentre les botargues donen voltes a les flames disparant coets “borratxos”. Els sants, nugats i obligats pels dimonis són introduïts dins la barraca per tal de ser cremats.

Una vegada consumida la monumental foguera es realitza la processó pel poble, després de donar dos voltes a la barraca en brases. Aixó té lloc aproximadament a les 23.30. Després es beneeixen els animals a la casa Abadia i els cavallers, ramellers i tota la comitiva van a casa del primer majoral a replegar la coqueta de mitja lliura. La nit acaba amb l’actuació de l’orquesta Supermàgic al pavelló de festes.

El dissabte, dia 16 de gener, és el “Dia de Sant Antoni”. Un dia que, de nou, comença amb la ‘despertà’ a les vuit del matí, seguida per la Missa Solemne en honor a Sant Antoni a les 11.00, un cercavila a les 12.30 i, per la vesprada, es representa la ‘Llaurà’ i ‘Sembrà’ per la Plaça Major. Aquest acte és una simulació que recorda una cerimònia màgica ancestral per tal d’aconseguir bones collites, que avui en dia ha sigut substituïda per llepolies per als menuts, que van disfressats anticipant el Carnestoltes que, a Forcall, es fa coincidir cada any amb la Festa de Sant Antoni.

La nit de dissabte té en el tradicional Ball Rodat a la Plaça Major i l’actuació musical de l’orquesta Gamma al pavelló municipal els actes centrals. “L’entrada a l’orquestra és gratuïta”, segons es recorda des de l’organització.

El diumenge 17, dia veritable de Sant Antoni, enguany coincideix amb el “Dia dels botets”. Els actes d’aquest dia comencen a la una del migdia amb una rostida de xulles a la Plaça Major, en la que els majorals proporcionanan a tots els assistents pa, vi i olives. Per la vesprada hi ha previstos jocs tradicionals, com ara carreres, el trencar l’olla i els botets, “joc que consisteix en saltar ordis de vi mig unflats”

La festa de Sant Antoni de Forcall de 2010 s’acomiada fins l’any següent el dilluns 18, amb una missa en sufrai dels Confrares Difunts i amb l’elecció i nomenament de nous majorals.

______________
documents
pfd: descarregat el programa d’actes

La notícia, a nord
[media id=52 width=320 height=240]

Més informació: | |