La transició a Vilafranca vista per Jaime Vives


Etiquetes: ,


__________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dissabte, 5 de desembre de 2009

En la vesprada de dissabte, tenia lloc a la Casa Social de Vilafranca, una interessant conferència al voltant de ‘La Transició a Vilafranca’, organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament i oferida per Jaime Vives, qui fora el primer Alcalde democràtic de la població des de 1979 fins l’any 1987.

Jaime Vives va fer un ample repàs dels anys de transició a Espanya. Des de la mort del General Franco, el dia 20 de Novembre de 1975 i la coronació del Rei Joan Carles I, el 22 de Novembre del mateix any fins 1979, moment en el que es celebraven les primeres eleccions democràtiques per conformar els Ajuntament i de la que enguany s’han complit 30 anys.

A Vilafranca, l’any 1979 no es van poder celebrar eleccions al primer intent ja que no es va presentar cap candidatura. Aquesta situació es repetia també a altres lloc i dos mesos després, es va donar un altra oportunitat. En aquesta ocasió ja es van presentar llistes i Jaime Vives, encapçalant la candidatura de la UCD, es convertia en l’Alcalde de Vilafranca.

La conferència, poc a poc, va anar centrant-se en les vivències produïdes a Vilafranca durant aquest període de la Història d’Espanya i de com es van anar solventant l’ampla sèrie de dificultats amb les que es va comptar. UCD, per exemple, va tenir molts problemes per tal de conformar la llista, mentre que el Partit Comunista, que comptava amb el recolzament del sindicat Comissions Obreres, dispossava de molta gent per fer la candidatura. El resultat dels primers comicis a Vilafranca va ser realment igualat. UCD aconseguia 6 regidors i el Partit Comunista 5.

A la xarla, s’obria un interessant torn de preguntes en el que va intervenir molts d’ells. Per exemple, Emili Pons, candidat del Partit Comunista en aquelles eleccions i que també donava el seu punt de vista al voltant de les qüestions tractades per Jaime Vives. Tots van destacar l’excel•lent exposició de la situació que va transmetre el conferenciant.

Més informació: |