Vilafranca continua amb la tradició d’honorar a Santa Bàrbara


Etiquetes: ,


______________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
diumenge, 6 de desembre de 2009

El dia 4 de Desembre, es celebra la festivitat en honor a Santa Bàrbara. Vilafranca compta amb un ermitori, situat a l’Avinguda del Llosar, dedicat a aquesta santa i que va ser construit l’any 1793. Anteriorment a aquesta data, Santa Bàrbara compartia ermitori amb Sant Roc, patró de Vilafranca a un altra zona del terme municipal. Actualment, prop d’on es trobava aquella ermita, es conserven els llavadors de Santa Bàrbara.

Vilafranca sempre ha tingut molta devoció en aquesta santa màrtir que va viure al Segle III i que segons la tradició, era filla d’un rei que la va tancar dins d’una torre, en una zona pròxima al mar de Màrmara. Santa Bàrbara, és la santa advocada contra les tronades.

Cada 6 de Desembre, Vilafranca recorda a Santa Bàrbara al seu ermitori, construit l’any 1793 i que als darrers temps ha estat remodelat. S’han restaurat les pintures existents a la seua bòveda, s’ha canviat també la il·luminació, s’ha millorat el seu aspecte tant interior com exterior i en ella, durant l’any es guarden diversos ‘pasos’ processionals de la Setmana Santa vilafranquina. Durant les obres l’any passat de la Parroquia Santa María Magdalena, Santa Bàrbara es va convertir en l’Església on s’oficiaven les misses del poble.

La celebració de Santa Bàrbara comptava amb molta gent que el diumenge de vesprada, assistia a la celebració, oficiada pel mossén de Vilafranca, Pepe Aparici. Habitualment, son els veïns de la part alta de l’Avinguda del Llosar els que s’encarreguen de la neteja de l’ermitori i els que custodien la clau del mateix. Vilafranca, un any més, amb la missa del 6 de Desembre, recorda a aquesta santa màrtir amb tanta tradició al municipi.

Més informació: |