La nit porta baixades de les temperatures que compliquen encara més la circulació pels Ports

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 14  de desembre de 2009 .
Etiquetes: , , ,

La neu, el gel i el vent estan provocant molts de problemes a la xarxa viària de la comarca dels Ports. A darreres hores de la vesprada d’aquest dilluns, la nacional 232 presentava aquest aspecte al seu pas pel morellà barri de l’Hostal Nou. A pesar del treball constant dels equips de lluita contra les nevades el vial estava completament blanc. Al Centre de Viabilitat Hivernal de Morella es treballava per poder abastir les màquines de sal. Les recomanacions eren de no eixir a la carretera si no és de total necessitat. Els equips de llevaneus de la resta de la comarca també continuaven treballant per intentar netejar les carreteres, però el vent i el fred no ajudaven.

A la nacional 232, als ports de Querol i Torre Miró, era obligat l’ús de cadenes, si bé de cara a la nit podien quedar tancats. Esta situació és semblant a la resta dels ports de la xarxa viària. De fet, un dels punts més conflictius del temporal ha estat el Coll d’Ares, on el gel i la neu han provocat molts de problemes a la circulació. Les dades meteorològiques dels observatoris de Morella i Vilafranca confirmaven esta vesprada la situació complicada, amb temperatures que no han passat dels -3,5ºC a Vilafranca i -3ºC a Morella. La matinada del diumenge al dilluns els termòmetres van baixar fins els -4,5 graus a Vilafranca i Morella.

Els accessos als municipis també han estat molt dificultosos al llarg de tot el dia. A Morella els equips municipals han estat treballant durant tota la jornada, però a darreres hores de la vesprada la situació tornava a complicar-se. La neu i el gel feia difícil l’accés tant per Santa Llúcia com pel portal de Sant Mateu. Les màquines municipals també han estat treballant durant el dia per netejar els accessos als pobles pedanis. Afortunadament, sembla que no s’han produit incidències remarcables, però les autoritats aconsellen que no s’agafe el vehicle, de qualsevol tipus, a no ser que sigui per circumstàncies obligades. A totes les carreteres de la comarca es demana l’ús de cadenes.

Un altre organisme que recomana evitar els desplaçaments és la comissió de coordinació d’organismes de l’Estat davant nevades, amb una nota en la que adverteix del risc de circular per la N-232. La Generalitat ha decretat l’alerta 1 o situació d’emergència per neu a tota la nostra zona. La subdelegació de govern a Castelló ja ha mantingut reunions sobre la situació així com continua en alerta coordinant Protecció Civil, la Unitat de Carreteres del Ministeri de Foment, Tràfic, la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d’Emergències i la Creu Roja.

Els equips de lluita contra les nevades de totes les administracions continuen operatius. Està previst que continuen els treballs de nit a les principals vies, com la N-232. A la resta, els treballs es reprendran a la matinada.

El mati del dilluns, des de primera hora els dispositius front a les nevades estant intervenint per els vials dels Ports. El principi del mati ha estat complicat, ja que la neteja es complicava al no parar de nevar. També dificultava la circulació el fet de que la neu pràcticament era en forma de gel per les baixes temperatures, fet que també ha propiciat la creació de les perilloses plaques de gel.

. Un dia especial d’escola per la neu
La eixida de l’escola avui ha estat acompanyada per una ventisca que feia ben desagradable l’estada dels pares a la porta del col.legi esperant als xiquets. Els paraigües de poc valien quant la torbisca de vent, que afegia la neu dels teulats a la que continuava caient, bufava provocant que la sensació de fred fora per moments insuportable. Tots anaven ben tapats, però a ningú semblava sobrar-li res, amb aquest fred siberià que la vesprada de dilluns s’ha fet encara més intens.  Les plaques de gel s’havien format ja per tot eixe indret en l’exterior de la muralla, malgrat la sal que aquest mati i migdia llançava la saladaroa, i aquesta vesprada continuava espargint per a que els vehicles pogueren circular per eixa zona, i als que anaven a peu no se’ls fera tant complicat. Encara i aixi alguns han arribat en cotxes a buscar als fills. Algun d’aquestos vehicles, ha tingut que ser ajudat per la costereta del nou Poli, la resta eren tots 4×4 que no pateixen tant en el gel. Encara que segur que els que es trobaven allí esperant hagueren volgut marxar el més apresa possible a buscar un bon foguet en el que escalfar-se les mans, els més menuts en sortir sols pensaven en la neu, en xafar-la, en tirar-se bolades i fer ninots, fins i tot en jugar a relliscar per sobre d’ella.. No han jugat tota la gana que tenien per que l’hora no feia recomanable que s’entretinguera ningú. Encara i així uns poquets s’han citat al prat de l’albereda per tal d’amortitzar eixos trineus que no trauen tant sovint com voldrien. La ventisca feia mal a la pell. Els canalobres que s’han format en molts rafels, s’anaven formant també en el cabell.

Però els jovenets no volien perdre’s la diversió, i no s’han privat de tirar-se uns quants cops aprofitant la neu i el desnivell del prat, o fins i tot el camí d’accés al Pavelló firal, que com estava tot cobert de neu, semblava una pista d’esquí. Així s’acabat una jornada d’escola que ha estat festa per uns quants. I es que avui les diferents línies de transport escolar no han pogut donar servei. Tant els xiquets que les utilitzen per acudir al col.legi o a l’Institut de Morella, com les que arriben a Forcall, com les que porten als xiquets d’Ares a l’escola de Benassal, no han pogut portar als menuts al col·legi, davant la situació que presentaven les carreteres aquest mati, i que ara encara és més complicat. En molts de centres s’ha estat a mig gas, ja que molts professors que son de fora, al ser avui dilluns, no han pogut tornar dels seus destins de cap de setmana. Però totes les escoles han obert; totes, menys la d’Olocau que avui tenia festa per Santa Llúcia.

A Castellfort, la mestra es va quedar al poble en previsió del que poguera venir, i va fer bé, ja que d’aquesta manera no ha hi hagut cap problema per poder obrir l’escola. En aquest CRA (Col·legi Rural Agrupat), format també per les escoles de Cinctorres i Portell, l’alumnat, al voltant de 53, ha acudit al complert. Faltaven mestres, com també en les escoles del CRA els Ports, Forcall, Sorita i la Mata, i a més, s’ha recomanat als itinerants que no es desplaçaren de centre a centre, si no estaven les carreteres del tot netes, lo qual no ha passat en tota la jornada, per que el vent tornava embrutar les vies, i continuava nevant, per tant avui el treball de les llevaneus no ha estat massa productiu.

Altres servicis també s’han vist dificultats per la neu. Així no ha funcionat el transport de viatgers i molts repartidors no s’han volgut arriscar a arribar als nostres pobles. Tampoc la recollida domiciliària de residus ha pogutportar-se a terme en aquesta jornada.

Més informació: | | |