Olocau, de festa major


Etiquetes: ,


___________________________
comarquesnord.cat, Olocau del Rei
dilluns, 14 de desembre de 2009

Olocau ha estat de festa aquest cap de setmana la celebració de les seues festes majors en honor a la patrona, Santa Llúcia. Des del divendres, la localitat ha viscut multitud d’actes lúdics, taurins i religiosos. El primer dia es va viure un apassionant bou embolat al recinte taurí preparat per a la ocasió, i festa al pavelló amb una macrodiscomòbil.

El dissabte, la vesprada va estar ocupada amb un corro de vaques a la Plaça del Ajuntament. Molts d’aficionats, veïns d’Olocau i de la resta de la comarca no es van voler perdre l’esdeveniment taurí, amb bons animals de la ramaderia Carpio de Sorita. També va destacar la presència de molts d’aficionats del bou al carrer d’arreu de la província. Els més valents s’atrevien a fer quiebros i torejar a pocs centímetres de la vaca corresponent, mentre que la resta preferia voreu des de la barrera o bé des de la gàbia instal·lada en un lateral de la plaça. El corro de vaques va durar quasi tres hores, temps d’espectacle tauri amenitzat per la xaranga de Cinctorres. Finalitzades les vaques, al porxo es va realitzar la tradicional berena de ‘bollos amb sardines’ a la que va participar molta gent, amb les membres de la comissió repartint el menjar i la beguda. La musica de la xaranga cinctorrana va posar un punt molt festiu al berenar, amb cançons populars i també coreografies per aquestes ocasions.

Les festes de Santa Llúcia d’Olocau vivien un nou bou embolat la nit del dissabte. Molts dels aficionats als bous al carrer que acudien a la localitat per la vesprada aguantaven fins a la nit per gaudir d’un bou embolat. El temps, que va acompanyar tots els espectacles taurins, ja donava mostres de canvi, sobretot per la caiguda dels termòmetres però encara no afectava la neu al bou embolat.
Una embolada que finalitzava amb entrebanc en alguns passos, però sense importància, amb llums de pirotècnia de fons i valents que van eixir de la coa. A partir d’aquell moment i durant més d’una hora el bou, amb les boles de foc, va estar pel recinte taurí, disponible per ser torejat pels més toreros. En acabar el bou embolat, de nou un ball va coronar el segon dia de festes.

Els darrers actes de les festes patronals d’Olocau arribaven el diumenge, centrats en la religió. Una missa en honor a Santa Llúcia omplia de gent l’església de la localitat. La imatge de la Santa presidia el altar. Les autoritats i la comissió de festes ocupaven les primeres files de bancs a l’eucaristia. Finalitzada la missa, començava la processó pels carrers d’Olocau. La comitiva estava oberta per els homes, amb atxes donant pas a una creu portada per un dels xiquets del poble, i tot seguit la imatge de Santa Llúcia, portada per joves el poble. Tancaven la processó les autoritats i el mossèn, junt a les dones, tots junts cantant diverses cançons religioses en honor a Santa Llúcia. Durant la processó sja es va notar el fred que aplegava el diumenge, així com petites arabogues, ja que a Olocau la neu aplegava per la vesprada. De nou, un dels joves de la localitat, enguany Gonzalo Gazulla, ha sigut el majoral, encara que amb el recolzament de la comissió de festes i de tot el poble.

Més informació: |