Herbers o Castell de Cabres encara estaven incomunicats a primeres hores de la tarde


__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 15 de desembre de 2009

La neu i el gel està dificultant la vida normal a la comarca dels Ports i alguns pobles com Herbers o Castell de Cabres continuaven sense comunicació per carretera a primeres hores de la tarde. Al migdia les llevaneus encara no havien arribat fins estos municipis del nord de Castelló i alguns veïns lamentaven el que consideren “l’oblid dels seus pobles en l’aplicació del pla de nevades a la comarca”. Molts masos i explotacions agropecuàries tampoc tenen els accessos oberts, amb problemes per abastir als ramats.

El transit va millorant poc a poc amb la bonança de l’oratge i els efectes de les tones de sal que estan repartint les màquines per tot arreu on passen. El recorregut de neteja assignat en aquesta jornada s’ha hagut de variar ja que a la carretera Morella-Sorita varis camions s’havien creuat i calia traure els vehicles i després netejar. Encara i així s’han quedat algunes plaques de gel que recomanen precaució.

La CV-15 (Castelló-Vilafranca) al seu pas pel port del Coll d’Ares ha anat millorant al llarg del mati, i s’ha pogut obrir la circulació per un carril. A les carreteres entre Vilafranca-Benassal i Vilafranca-Mosqueruela encara ara es recomana no circular. La carretera de Castellfort a Vilafranca s’ha netejat i s’ha sembrat de sal, però no havia quedat del tot neta. El Port de les Cabrilles, entre Portell i L’Anglesola, està tancat. Des de meitat mati  Portell té sortida per la carretera de Cinctorres, per coll de la Creu del Gelat, però encara amb molta precaució. En aquest poble han estat quasi dos dies sense metge.  L’absència s’havia programat, el que no es preveia es que es produiria un incident de neu d’aquestes característiques i afortunadament ningú s’ha posat mal.

També a Herbers, es pateix per aquesta qüestió. A les 15h. d’aquest dimarts els veïns d’este poble encara no tenen cap sortida neta, ni cap a Penya-Roja, ni cap a Torremiró. Els veïns esperen que avui arriben les màquines, ja que ahir no es va netejar la carretera ni per un costat ni per l’altre i açò ha provocat una acumulació tant gran de neu que avui fins i tot els 4×4 tenien problemes  ja que el tall de neu, uns 40cm, toca la panxa dels tot terreny. Veïns d’este poble dels Ports es queixen de “la falta de coordinació de l’operatiu”.

El mas de Torremiró enregistra ventisquers de més de metro i mig que no es poden traure ni en els tractors. Els masovers tampoc tenien sortida fins migdia, que s’ha netejat un poc, i s’ha tirat sal en l’accés del mas cap a la Nacional 232. Altres masos, especialment del terme d’Ares, i del de Portell per la part del Port de Les Cabrilles, tenien els mateixos problemes.  En aquestos punts es pateix especialment per que no es pot entrar aliment per als animals de les explotacions agropecuàries. A Olocau del Rei dilluns no va hi haver escola per que era festa i aquest dimarts com que el mestre no ha pogut arribar també han fet festa. El transport escolar tampoc ha funcionat en aquesta jornada en tota la comarca dels Ports, com tampoc ho ha pogut fer el servei de recollida de residus sòlids.

“La situació és com ahir o pitjor que ahir, una mica més complicada”
La comarca dels Ports ha emprés a primera hora de dimecres el tercer dia baix la neu amb una situació que és qualificada “com la d’ahir, o pitjor” pel servei dels Bombers dels Ports que està treballant aquests dies per tal de deixar les carreteres netes de neu i gel. “A ultimes hores d’ahir de tarde es va ficar a nevar, en una neu molt gelada que ha empijorat l’estat en totes les carreteres” ha assegurat Javier Sabater aquest matí als micròfons de Els Ports Ràdio. Avui la feina està dedicada a tirar sal, ja que amb les cunyes no poden actuar directament sobre el gel. “Quan més bé treballem nosaltes és quan està nevant, perquè és que fa bonança”, apunten, i avui només es pot actuar amb sal, de moment.

Pel que fa als carrers morellans, a hores d’ara ja es pot circular amb normalitat per la pràctica totalitat d’ells per l’actuació dels serveis municipals, que han netejat la neu i han tirat sal per evitar majors complicacions.

Més neu aquesta setmana
Pel que fa a les previsions meteorològiques s’indica a hores d’ara que el dimecres pot tornar a nevar per la vesprada a cotes superiors a 1200 metres, mentre que per la nit nevaria a només 800 metres. El dijous el temporal podria donar una treva pel que fa a la neu, però no al fred, per a tornar a haver-hi risc de precipitacions en forma de neu tant divendres com dissabte.

Àudio: La Veu de la Tarde, dimarts
__________
documents
Javier Sabater, Bombers dels Ports

Més informació: | | |