Es paguen fins a 400 euros per quilo de tòfona


Etiquetes:


_________________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 18 de desembre de 2009

El preu de la tòfona ha superat esta setmana els 400 euros per quilo. El mercat de Morella va estar marcat per l’augment significatiu de la cotització del apreciat fong, així com l’increment de la quantitat i la qualitat. A altres mercats com el de Vic la tòfona va poder pagar-se fins als 500 euros per quilo. Estes setmanes dels voltants de Nadal i Any Nou són els que tradicionalment registren les cotitzacions més altes de la tòfona per l’augment de la 20091218_tofonamercat_200xdemanda. Tot i que el mercat d’este divendres estarà condicionat pel temporal de neu i fred que ha afectat a la comarca esta setmana.

El quilo de tòfona va cotitzar al darrer mercat de Morella entre els 400 i els 450 euros per quilo. Sempre tenint en compte que es tracta d’estimacions ja que no existeix cap tipus de registre oficial dels preus. All mercat de Vic es parla d’uns 500 euros per quilo, mentre que al de l’Estació de Mora de Rubielos, el preu no va arribar als 400 euros per quilo.

Es tracta de tres dels mercats de referència de tòfona. El mercat de Morella es celebra els divendres de nit, el de Vic el dissabte de matí i el de l’Estació de Mora de Rubielos el dissabte de nit. El preu que es paga al final als tofoners està referenciat a estos mercats.

Pel mercat de Morella van poder passar el passat divendres uns 140 quilos de tòfona, una quantitat prou important per a les dades que es donen en els darrers anys. De fet, alguns compradors destacaven l’arribada de partides de més de 10 quilos, cosa que no es donava des de fa molt de temps. La qualitat de la tòfona també va millorant, setmana a setmana. Tot i que encara es mostra la preocupació per l’efecte del “cuquet” que forada la trufa que provoca una pèrdua de valor del producte.

La tòfona fresca de més qualitat i, per tant, més cotitzada, es consumeix en làmines. De manera que si el tubèrcul ha estat foradat pel “cuquet” ja no es pot aprofitar de la mateixa manera. Tot i això, es confia que el fred hage matat els foradadors de la tòfona i que millore encara més la qualitat durant.

Aquest divendres té lloc el mercat de Morella, una setmana abans del Nadal. En principi tindria que ser un dels que marcaren millors preus, tant per la major demanda i augmente de la qualitat. Si bé, a ben segur el temporal de neu i fred ha afectat esta setmana a la recollida del fong, no se sap si finalment els buscadors hauran pogut accedir a les tofoneres.

___________
documents [table id=41 /]

Més informació: