Els xiquets van protagonitzar els tradicionals villancicos morellans


Etiquetes:

09-nadales-morella1427

_______________________
comarquesnord.cat, morella
dilluns, 28 de desembre

Des del placet de l’església, tocades les vuit de la vesprada, començava la comitiva nadalenca dels villancicos morellans. De ser una festa nocturna per als adolescens, en els darrers anys s’ha avançat el seu horari per a que siguen els xiquets els autèntics protagonistes. N’eren molts al començament, i anaven afegint-se’n cada volta més gent a mesura que avançava la nit. La Banda s’anava aturant a diferents punts per oferir les nadales, totes ben conegudes.
Un poc més avant, al placet de Sant Miquel, la il·luminació nadalenca cobrava més sentit amb les notes d’una nova nadala que sonava allí mateix.
La nit anava avançant i el fred, que en un principi pareixia que no anava a afectar, anava tintant de roig les galtes del jovenets, a pesar d’anar tots ben abrigats amb bufandes, gorros i guants. Alguns anaven per terra però altres no volien perdre’s res i pujaven als muscles dels seus pares.
Les tradicionals nadales anaven avançant fins que va arribar el moment de sentir les notes d’una de les més conegudes a Morella, ja que es difícil sentir-la fora de les muralles. És el “villancico” tradicional morellà “Bienvenido a nuestros valles” que es toca diverses vegades, una d’elles a la placeta de l’ajuntament.
Les nadales de sempre, les que es canten a tot arreu i les nadales morellanes més tradicionals van obrir les portes de la nit de Nadal. A cada pas s’anava afegint més gent i poc a poc era més la cua de pares, mares, xiquets i joves que s’animaven a acompanyar en la pandereta les notes de la banda de Morella. Mentrestant, darrere dels balcons, les famílies començaven a retrobar-se, les pilotes ja s’estaven amanint. Una de les nits més especials de l’any, en la que es commemora el naixement del nen Jesús estava a punt de començar. Les notes musicals arrancaven amb la Nit de Nadal.

Més informació: