El ple de Morella ha aprovat el pressupost pel 2010 prioritzant la política social

GRAFIC.xls
_____________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 29 de desembre de 2009

L’ajuntament de Morella ha aprovat, este dimarts, en sessió plenària, els pressuposts de 3,4 milions d’euros pel 2010 amb els vots a favor del grup socialista i el vot en contra del grup popular. Des del govern municipal es destacava en el plenari la inversió que rebrà la ciutat de Morella d’altres institucions durant el proper exercici que estarà al voltant de 6 milions d’euros.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Morella ha elaborat uns pressupostos per a 2010 “realistes i coherents amb la situació econòmica que viu el país”, ha explicat la regidora d’economia, Sandra García. La dada que més destaca és la destinació del 70% dels pressupostos a la política social. Els objectius per a 2010 són “prioritzar aquesta política social, intentar aconseguir un urbanisme de qualitat, enguany, basat especialment en el medi ambient i donar una espenta al creixement econòmic de la ciutat”, ha afegit García.

A pesar de comptar amb un pressupost de 3.415.000 euros, s’esperen grans inversions en Morella valorades en més de sis milions, financiades en part o en la seua totalitat per altres administracions. Entre aquestes, destaca l’execució del Parador de Turisme, la posada en marxa de l’escorxador, el quarter, les inversions del Pla E i el Pla Confiança, el centre de benvinguda a turistes, la construcció del Centre de Dinamització Econòmica i Social dels pobles de l’interior de Castelló, la renovació de distints carrers de Morella i les seues pedanies, la rehabilitació de camins rurals, el projecte geotèrmic del nou poliesportiu i un nou rocòdrom, la restauració de la segona albereda, equipament de cuina i megafonia en l’Espai Firal, el centre d’educació permanent d’adults i remodelació de la biblioteca o la implementació de la xarxa Wifi.

Els pressupostos de 2010 veuran reduïts els seus ingressos en més de 100.000 euros, a causa de dos factors. D’una banda, a la congelació dels impostos, que “permetran donar un respir a les famílies” i, d’un altre, a la disminució d’ingressos per la reducció de l’activitat de la construcció. A més, tampoc es rebran algunes subvencions de les distintes Conselleries, com la que es rebia per a l’escola infantil. No obstant això, els pressupostos augmenten el seu gran pes en les polítiques sociales. Entre aquestes destaquen l’escola infantil, que a pesar de no comptar amb subvencions, el pròxim curs continuarà sent gratuïta; el centre de dia, que arribarà al 100% de la seua activitat l’any pròxim i comptarà amb els mateixos serveis i subvencions i l’aplicació de la Llei de Dependència.

El portaveu de l’oposició, Guillermo Sangüesa, va qüestionar el caràcter inversor del pressupost i les despeses socials. També va reclamar prioritzar actuacions en el patrimoni. Mentre de del govern municipal, l’alcalde Ximo Puig, va insistir en la importància del proper any des del punt de vista de les inversions que seran de més de 6 milions d’euros. Puig va agrair el treball del equip de govern i de l’administració municipal per aconseguir por aconseguir portar a terme estos projectes que són fruit de l’acció de govern. També es va incidir en els problemes de tresoreria que pateix l’ajuntament. En este sentit, l’alcalde va recordar que venen donats principalment pel deute de la Generalitat Valenciana i d’altres empreses i institucions lligades al govern valencià, com Castelló Cultural que no ha pagat la llicència d’obres pel projecte del Mudim que ja compta amb llicència municipal.

L’alcalde de Morella va instar al grup popular a reconèixer l’esforç de l’acció de govern per aconseguir que la ciutat siga un referent en serveis socials i en l’impuls que suposarà l’any 2010 amb projectes fonamentals pel futur de la ciutat com l’inici del Parador de Turisme.

Més informació: | | | | | |