Vilafranca va anar pels troncs de Sant Antoni


Etiquetes: ,

troncs-vilafranca_1555
_________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dilluns, 4 de gener de 2010

Amb el primer cap de setmana de l’any, Vilafranca ha celebrat els dos dies de troncs de la festa de Sant Antoni. En aquestes jornades, els propietaris de terrenys a la muntanya donen als majorals de la festa, troncs i llenya per a que siga subhastada i traure així, alguns fons per a pagar la festa.

En la jornada del dissabte 2 va tenir lloc el primer dia de troncs. Com és costum es va visitar els masos de la Partida de Dalt del terme de Vilafranca. Llocs com el mas de Faio, el Cantal Foradat, el mas de Colau, la Torre Leandra, el mas La Marina o el mas de Patiràs van ser visitats en aquest jornada. A les 10 del matí eixia la comitiva del local dels majorals, que enguany està situat a l’Avinguda de Castelló, on es trobava l’antiga farinera. Primer, els presents van fer una caçalleta o un carajillo. Acte seguit van eixir les cavalleries en direcció a la muntanya, acompanyats per molta gent. En la jornada de dissabte es va comptar amb més de 30 cavalleries que eixirien al ‘monte’, per tal d’arrossegar pins, carrasques o roures.
Després d’un matí de molta activitat els majorals van donar de menjar als assistents mitjançant una torrada de llonganisses, xoriç i botifarra. Cap a les 5 de la vesprada es va entrar a Vilafranca.

El diumenge 3, va tenir lloc la segona jornada de troncs, que es va desenvolupar a la Partida de Baix. En aquest ocasió es va visitar masos com Capdestany, mas del Curro, mas de la Llesca, mas de Montserrat, mas de Llovet, mas del Carro i molts més. Fins a alguns llocs de la Partida de Baix, donada la seua gran extensió només van els tractors. La jornada de diumenge es caracteritzava pel bon oratge, celebrant-se el dinar al mas del Carro. Com es sol fer als darrers temps, els Troncs de Sant Antoni van ser descarregats al costat de la Plaça de Bous. El cap de setmana posterior a la festa, seran fets en muntons de llenya i subhastats per traure algun benefici.

________
documents

Més informació: |