La comarca dels Ports, totalment col·lapsada per la major nevada en dècades

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 8 de gener de 2010 .
Etiquetes: ,

La primera nevada d’aquest 2010 ha vingut per a quedar-se i ser recordada. Els observadors meteorològics de la comarca asseguren que, com es pot veure en les fotografies, és una “nevada històrica” que pot ser considerada com de les més grans dels darrers 30 anys.

En aquests moments la situació és d’incomunicació pràcticament total arreu de la comarca, tant per carretera, on els diversos ports de la zona estan totalment tancats i no es preveu milloria al llarg de les properes hores i fins i tot caminar pels carrers dels pobles dels Ports és una tasca difícil.

En declaracions a Els Ports Ràdio, l’alcalde de Morella, Ximo Puig, confirmava que “Torremiró està totalment tancat. S’està intentant entrar una màquina per a treballar, però no hi ha cap possibilitat en principi que s’obri en les pròximes hores segons se’ns ha informat des del Ministeri de Foment”. Pel que fa a l’altre port morellà, el de Querol, assegurava que la situació no és molt millor. “Podria obrir-se, però en cadenes, al llarg del matí, però la circulació seria en cadenes i amb gran dificultat i prudència” segons l’alcalde de Morella que està en permanent contacte amb els responsables de les carreteres de la comarca.

La situació dins del casc urbà de Morella no és molt millor. “S’està intentant netejar els carrers, però és difícil”, segons Puig, ja que és tanta la neu caiguda que és difíci obrir el pas als vehicles sense dificultar el pas dels peatons i a l’inrevés. Les recomanacions són, tant per a conductors com vianants, el no eixir de casa si no és absolutament necessari i s’indica des del consistori que “si algú té alguna urgència o necessita alguna cosa, cal cridar al telèfon de l’Ajuntament i des d’allí es facilitarà l’ajuda necessària”

La situació també es “complicada” a Vilafranca, segons el regidor Pedro Salvador. “Hi ha una màquina treballant tot el matí, però encara aixi la CV-15 està totalment tallada”. Una màquina “de rodillo” està treballant aquest migdia a Cabestany, però “hi ha ventisquers que arriben a més de dos metres i mig d’alçada i es dificulta la feina notablement”. Des de Vilafranca s’assegura que està “tot tallat” i que, com a molt, la situació passaria a ser “en cadenes” al llarg del dia. Són quatre les màquines que estan treballant als carrers de Vilafranca, amb el problema dels ventisquers que, com a la resta dels nostres pobles, es fa dificil fins i tot caminar.

Javier Sabater, del Parc de Bombers dels Ports, assegurava aquest matí a la ràdio de les comarques nord que “és una de les situacions més complicades de les darreres dècades, per la quantitat de neu i lo gelada que està”. Sabater assegura que “a la eixida del Parc ja hem tingut problemes per a eixir amb els camions pels més de 40 centímetres de neu que s’acumulava a les portes, que han obligat a possar les cadenes allí mateix als dos vehicles tot terreny que s’utilitzen.

Des del parc es neteja una bona part de les carreteres secundàries de la comarca dels Ports. “Una màquina va cap a Portell i l’altra cap a Olocau i Tronchón” on es troba, com a la resta dels Ports, una “neu seca i pols, que dificulta molt la feina de les màquines llevaneus”

. Situació “d’emergència” des d’ahir
Al Parc de Bombers dels Ports estan en “preemergència primer” i en situació “d’emergència” després des de dijous. Encara que el dispositiu de lluita contra les nevades està actiu tot l’any, en aquestes situacions s’està més alerta si cap. Ja aquest dijous “vam fer diverses eixies, com ara a Portell, on vam anar tres vegades, una a acompanyar al metge del poble que s’havia quedat incomunitat a fora”.

Igual que des dels diversos ajuntaments, també des del Parc de Bombers dels Ports s’aconsella no eixir de casa si no és absolutament necessari, és a dir, “per urgències mèdiques”. Circular, o fins i tot només caminar, per la comarca dels Ports en aquest divendres és una imprudència.

Més informació: |