La neu es converteix en gel i amenaça en quedar-se durant dies als Ports

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 8 de gener de 2010 .
Etiquetes: , ,

20100108_neu_castellnit_625x

Llarga i complicada jornada la que s’ha vist aquests dies de després de Nadal a la comarca dels Ports i, amb l’arribada de la nit i la baixada de les temperatures la situació es complica per l’aparició del gel. La prudència a l’hora de circular en cotxe o fins i tot a peu es dificulta per carrers i carreteres a pesar d’haver-se estat treballant durant tot el dia netejant per una banda i esparcint sal per altra en tota la comarca. Segons informa la subdelegació del govern a darreres hores de la vesprada de divendres, en la N-232 el port de Torremiró està obert per a turisme amb cadenes i tancat per a vehicles pesats, mentre que el port de Querol està ja obert a tot tipus de vehicles.

Des del Parc de Bombers dels Ports, que s’encarreguen de la neteja de bona part de la xarxa viària secundària de la comarca han estat treballant “setze persones durant les més de 36 hores que no han parat de treballar”, segons Javier Sabater. “Des de l’any 1991 no es recorda una nevada així, no només per la quanitat sinó per la extensió a tota la província” assegura el bomber.

Els problemes que s’han donat al llarg del dia ha estat que la neu es venteja provocant grans altures de neu. La major part de les carreteres estan practicables, però “no es pot accedir encara a Castell de Cabres, i serà el dissabte quant està previst que es puga obrir la carretera”, ja que les màquines no han pogut arribar fins allí.

. A Cinctorres s’ha tingut que obrir el pas a un funeral
A Cinctorres la situació és semblant, segons confirma l’alcalde Toni Ripollés als micròfons de Els Ports Ràdio. La complicació està en els ventisquers que fan difícil fins i tot exir de casa a peu. La nota trista de la jornada ha estat una persona major que “ha mort i s’ha tingut que obrir pas per la neu per a poder  anar a preparar el soterrament”.  A més, l’alcalde cinctorrà assegura tenir notícies de que “les màquines han tigut que eixir cap a Les Cabrilles on s’havia quedat un conductor atrapat per la neu”. El dissabte les tasques de neteja es rependran a primera hora a Cinctorres, encara que “el tall de neu és considerable i en alguns llocs no es podrà actuar”

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, confirma que vora a les set de la vesprada “s’ha deixat de treballar per l’arribada de la nit”. Demà es continuarà amb l’operatiu de neteja de carrers, encara que “les temperatures tan extremes fan que la sal no funcione com deuria”. Puig també destacava, alhora, la cara amable i possitiva de la neu, anunciant que “s’està plantejant de fer una exposició amb les fotos que puga fer la gent, ja que aquesta és la gran primera nevada del segle XXI”.

Pel que fa a la CV-15, i com confirma el regidor vilafranquí Pedro Salvador, “tal i com s’obria la carretera els ventisquers tornaen a tapar-la”, pel que amb l’arribada de la nit de divendres es quedarà tallada. Segurament “també es tallarà l’accés a Vilafranca per Benassal, per on sabem que ha pogut pujar gent aquesta vesprada”, però que ara és tota una temeritat. El matí del dissabte es rependran les tasques mentre es lamenta que hi hague màquines que no actuen per qüestions polítiques. “La neu és blanca per a tots” assegura Salvador, que continua dient que “és un pecat que hi hague unamàquina parada”, en declaracions a Els Ports Ràdio.

En la resta dels pobles, com ara a Olocau, les màquines han netejat els accessos principals, encara que carrers secundaris continuen coberts per la neu i són els propis veïns els que han fet feina durant tot el dia per a poder eixir de les seues cases per acudir a la feina o a comprar.

José Agustín Amela, l’observador meteorològic de Els Ports Ràdio assegura que la neu es quedarà durant dies “o setmanes als nostres pobles”, ja que la baixada de les temperatures serà notable i, al gelar-se, tindrem neu per a bona part del mes de gener. No s’esperen més nevades al menys fins dilluns, però els termòmetres poden batre rècords negatius una vegada més.

Més informació: | |