Vilafranca es planteja demanar ajuda militar per a fer front a la neu


Etiquetes: , ,


__________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
divendres, 8 de gener de 2010

La situació actual de la nevada és crítica arreu de la comarca dels Ports i, per molta feina que faiguen les màquines llevaneus, el vent dificulta la feina de neteja de les carreteres, pel que des de Vilafranca es planteja demanar ajuda a la Unitat Militar d’Emergències.

“Hi ha carreteres secundàries on no estan treballant les màquines, segons he pogut saber aquest matí parlant en els alcaldes”, assegura l’alcalde de Vilafranca i diputat provincial Oscar Tena. “Evidentment no poden estar un o dos dies sense que les màquines arriben a tots els pobles i no se pugue transitar ni en cadenes”. Els alcaldes dels Ports han mantingut contactes amb la subdelegació del Govern i la delegació del Consell en Castelló perquè es destinen tots els mitjans disponibles per a netejar els accessos als 17 municipis de la comarca. En els mateixos termes s’ha manifestat l’alcalde de Forcall i president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Santiago Pérez.

És per això que “si la situació no millora al llarg de dia” s’ha pensat en demanar l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències per tal d’ajudar a lluitar contra la neu. “Es coneixen bé la comarca i estan per a aquest tipus d’emergències excepcionals”. El que més preocupa són les emergències mèdiques, ja que el vent dificultaria fins i tot una actuació amb helicòpter” es tem des de Vilafranca.

El problema que es planteja a l’hora de demanar aquesta ajuda militar és que “encara que tindria que ser normal, s’ha de donar el consentiment de la Conselleria de Justícia, que no volen demanar ajuda exterior”, ja que les emergències són una competència autonòmica. Cal recordar que en l’anterior nevada la Unitat Militar d’Emergències es trobava realitzant maniobres i van prestar la seua ajuda per tal d’ajudar en el dispostiu de neteja de la neu.

Els col.legis, oberts
L’Ajuntament de Vilafranca ha sol·licitat aquest matí els serveis de totes les Pal·les excavadores d’empreses de la localitat perquè s’encarreguen de la neteja de la neu en els carrers del municipi davant del grossor acumulat en els carrers. Segons ha explicat l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, en alguns carrers arriba a més d’un metre de grossària.

Aquest matí a Vilafranca alguns xiquets no han anat al col·legi per la gran grossària de neu acumulat en els carrers. El col·legi i l’IES han obert les seues portes. L’Ajuntament hi ha tractat de facilitar els accessos fins als serveis públics com el col·legi, el centre sanitari o el consistori. Les avingudes de la localitat estan  netes i es pot circular per elles. A mesura que vagen treballant les Pal·les se n’aniran obrint els carrers.

No obstant es recomana a la població que no isca de casa si no és extremadament necessari, sobretot en el cas de persones majors. Des de l’Ajuntament es recomana que es tinguen sintonitzades les emissores de ràdio  per a conéixer la situació i estar atents sobre qualsevol incidència que es puga produir.

Situació en pobles xicotets
Óscar Tena  ha assenyalat que, en conversació amb els alcaldes dels pobles dels Ports, la preocupació és la neteja dels carrers i l’accés a les localitats. Molts municipis no disposen de mitjans materials o humans per a atendre una emergència en cas de necessitat. En aquest sentit Tena ha insistit en la necessitat que les administracions provincial, autonòmica i estatal s’impliquen al màxim en el restabliment de la normalitat, en previsió que diumenge que ve arriben noves neus i també en previsió d’una gran baixada de temperatures que deixarà la neu completament congelada.

Més informació: | |