Castell de Cabres i Herbers continuaven incomunicats quatre dies després de la nevada

comarquesnord.cat . Castell de Cabres . dilluns, 11 de gener de 2010 .
Etiquetes: , , ,

Els pobles de Castells de Cabres i Herbés han estan incomunicats per carretera des de fa quatre dies. Les màquines llevaneus han treballant en la zona però no ha sigut fins a primeres hores de la vesprada de dilluns quant s’ha obert el pas cap a ambdues poblacions.  A Castell de Cabres hi ha unes 17 persones, que han estat aïllades des del passat dijous. A este poble no hi ha metge, però afortunadament ningú s’ha posat malalt durant l’aïllament.

Miguel Querol, un dels veïns que estan a Castell de Cabres, no recorda una nevada així, tot i que ha viscut tota la vida al poble. Dintre del poble, afirmava en declaracions a Els Ports Ràdio que “hi ha neu fins als balcons”. A la carretera sembla que hi ha ventisquers, acumulacions de neu, de més de tres metres d’alçada. “Ha segut a les tres i mitja o quatre quant se’ns ha obert el camí tant per un costat com per l’altre”, alhora que dèia que “als problemes a les carreteres s’ha de sumar la neu de dins del poble, que tampoc ens deixava eixir de casa”.

. Dilluns a migdia, encara incomunicats

Les màquines llevaneus i altres màquines excavadores estan treballant durant el matí a tan sols tres quilòmetres del poble, si bé, al migdia encara no havien pogut obrir l’accés a Castell de Cabres. Este poble de Els Ports té tallats tots els accessos, tant cap a Morella, pel port de Torremiró, com cap a La Tinença de Benifassà. Els equips estan treballant en els dos accessos, si bé, fins este migdia no s’havia aconseguit arribar al poble. Les baixes temperatures tampoc ajuden ja que esta zona durant la matinada els termòmetres han baixat fins als 12 graus baix zero, amb una sensació de fred molt més gran ja que el vent ha estat de més de 100 quilòmetres.

Els problemes de comunicació també són importants a la major parts dels masos de la comarca. Moltes explotacions agropecuàries tenen dificultats per subministrar alimentació als ramats. Juan José Boix, masover del mas de Torremiró, al terme de Morella, mostrava els greus problemes que estan patint “per la neu i les baixes temperatures que han gelat conduccions i es molt difícil, fins i tot, donar de beure als animals”.

La carretera del port de Torremiró fins a Herbers també continuava tallada este migdia. Tot i que els veïns si han pogut eixir cap al poble de Pena-Roja de Tastavins, a la comarca veïna de Terol, on tenen el metge de referència.

El poble d’Herbeset també estava este migdia incomunicat, però, afortunadament, no hi ha ningú. Esta pedania de Morella es un lloc molt visitat els cap de setmana i festes per persones que tenen cases al poble, tot i que esta vegada el temporal no ha deixat a ningú aïllat a este poble.

. A Morella es neteja l’accés als centres educatius per a reemprendre les classes dimarts

A Morella les labors de neteja de neu s’intensifiquen dins del casc urbà. Al voltant de 20 treballadors de la Brigada Municipal es troben, en aquestos moments, netejant distints carrers de Morella. Els principals treballs s’estan centrant en els accessos a la guarderia, al col·legi de primària i a l’institut. Per aquest motiu, les classes es reprendran demà. Cal recordar que en el matí d’ahir, l’alcalde de Morella, Ximo Puig va anunciar que les classes d’infantil, primària i secundària es suspendrien avui, “per precaució i per a intensificar les labors de neteja en l’Alameda”. La jornada d’avui hauria d’haver sigut el primer dia de classe després de la nevada, ja que el dia 7 era festa local i el 8 va haver-hi pont. Puig va manifestar que “el transport escolar pot tindre un accés complicat i moltes masies estan incomunicades, per la qual cosa és preferible suspendre durant un dia les classes”.

Els treballs de neteja de la Brigada Municipal s’han intensificat avui, per a netejar els accessos de vianants del Col·legi Mare de Déu de Vallivana, els accessos a la guarderia i, s’espera que en uns moments es netegen els accessos tant de vianants com per a vehicles de l’institut de secundària. A més, la brigada ha netejat altres accessos com el del Centre de dia i el del Centre de Salut, que sí que estan obertes i funcionant.

Les classes de l’Escola per a Adults també han quedat suspeses per a avui i tornaran a la normalitat demà. En aquestos moments, els principals problemes del terme, estan en el municipi dependent administrativament de Morella, Herbeset i en l’accés a alguns masos. Actualment, tant en Herbeset com en la Pobla d’Alcolea s’està treballant junt amb el consorci de bombers.

Segons el regidor d’urbanisme, Rhamsés Ripollés, “hem d’agrair la paciència dels veïns d’alguns punts que encara no han recuperat la normalitat”. Ripollés també ha explicat les labors que s’estan realitzant i explica que “durant la jornada d’avui s’intensificaran les labors de neteja en els punts que són prioritaris. Es preveu que en unes hores tots els centres educatius estiguen nets i en els centres sanitaris ja s’han finalitzat aquestes labors”. L’edil també afirma que “les condicions han millorat molt i, encara que es recomana precaució  a l’hora de circular, els carrers principals estan pràcticament nets”.

Els mitjans amb què compta l’Ajuntament per a combatre la neu són els vehicles 4×4 equipats amb pales, cotxes de policia també amb pales, dos patrols, remolc-dessaladora, dos retroescavadoras grans i una menuda. Amb els patrols s’està procedint al repartiment de sacs de tones de sal per les distintes costes o carrers.

Més informació: | | |