Sant Antoni es celebrarà amb total normalitat a Morella


Etiquetes: ,

st-antoni-morella_01
__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 13 de gener de 2010

La tradicional festa de Sant Antoni començarà els seus actes el divendres a les 20:30 hores. Un dels moments més emblemàtics dels festejos és la cremada de la Barraca, que perillava fins aquest matí. Al final, la metereología ha millorat i es podran realitzar tots els actes programats fins al diumenge a migdia.

Enguany, al no haver-hi majorals, la Confraria dels Llauradors s’ha encarregat d’organitzar totes les activitats, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella.

La Confraria s’encarrega tots els anys de realitzar els preparatius de Sant Antoni, sent aquesta la seua festa més tradicional. La setmana passada, aquesta organització va rebre la Creu de Santa Llúcia, màxima distinció que atorga l’Ajuntament, per la seua labor durant més de set segles d’existència.

Cal recordar que aquesta organització va ser la primera Confraria que es va establir en la ciutat de Morella, l’any 1.232. La fita més destacable que va realitzar el gremi dels llauradors va ser la proposta de realitzar unes festes en honor a la Mare de Déu de Vallivana, després que aquesta salvara la població d’una pesta. Això va ocórrer l’any 1.673, data històrica per a Morella, ja que un mes després s’iniciarien les festes Sexennals. D’aquesta manera, el Consell de Morella, la Justícia i els jurats van decidir celebrar un novenari -nou misses en nou dies- cada sis anys, que es mantenen més de 330 anys després.

Divendres que ve, la “Retreta” -cercaviles dels gaiters- inaugurarà els festejos, que es seguiran de la representació de la vida del Sant i de la “Santantonada” -desfilada pirotècnica dels dimonis de Morella-. Durant la nit del divendres al dissabte, continuaran les activitats amb la “Estudiantina” -cercaviles de la Rondalla- i les tradicionals “albades” -recorregut pels carrers cantant cançons tradicionals-.

En la jornada del dissabte, es continuaran realitzant activitats, amb dianes, processons, missa i “Retaules”. A la vesprada, arribarà un dels moments àlgids de la celebració, amb la “Llaura” -representació del
contrabando, l’agostera i el mondongo-, que es celebra pels distints carrers de Morella. A la nit, orquestra i discomòbil en l’Espai Firal i el diumenge finalitzarà l’homenatge al Sant amb la missa en honor als membres de la Confraria que han faltat.

Més informació: |