Santantonada de Forcall


Etiquetes: ,

forcall_05
_______________________
comarquesnord.cat, Forcall
divendres, 15 de gener de 2010

La ‘santantonà’ de Forcall, festa declarada d’Interès Turístic, conserva tota la seua essència. La neu ha complicat els darrers amaniments, però tot s’ha pogut fer per celebrar un any més la festa medieval del foc. Per a la majoralia la tasca organitzativa començà el dilluns de Pasqua de l’any anterior, quan conviden, com marca la costum a una bereneta als que acudeixen a l’ermita de la Consolació, és com presentar-se en societat.

La resta d’amaniments ve seguit: plantar les carbasses, quina collita enguany va ser excel·lent, fer la confitura i els pastissos, i, amb els membres de la Santantonà, sortir el segon dia de Nadal a buscar el maio, així com, uns dies abans de la festa fer les tronques per a vestir la barraca. L’acapte, la contractació de la resta d’espectacles i activitats que formen part de la festa, així com els actes religiosos també van a càrrec dels majorals; per la seva part la Santantonada s’encarrega de tot el que té a veure en la barraca i les botargues.

Els actes, segons la tradició
Les dotze velles del divendres, és l’hora que marca l’inici oficial d’un ritual que no deixa de ser esperat i especial encara que arriba tots els hiverns. La força conjunta de totes les generacions del poble, alça el gran Maio. Després es revestirà la barraca en ramatge verd de perennitat. La natura i el home son protagonistes de la festa, com ho son el be i el mal, lo diví i lo humà, lo religiós i lo profà. Sant Antoni del porquet es una cita especial que en Forcall adquireix una plàstica que no deixa indiferent ni el que el viu per primer cop ni al que el reviu tots els anys. Les botargues de Forcall han traspassat les fronteres, però no es la Santantonà l’únic que cal viure per comprendre la festa dels forcallans.

La sembrà, activitat que ja es fa l’endemà, és l’acte que recorda una cerimònia màgica per aconseguir bona collita. Fa unes quantes dècades la agricultura i la ramaderia, eren el mitja de subsistència de tots els habitants de esta zona, ara la ramaderia continua sent un pilar econòmic fonamental. Les cavalleries eixos dies tornen a portar els estris antics, a més de vestits de gala. El diumenge els veïns es tornen a reunir a la Plaça Major, centre neuràlgic de la festa; en aquesta ocasió la cita es gastronòmica per a degustar la xulla.

Forcall ha sabut conservar la tradició de la seva Santantonà. Tots els elements que tenen cabuda en la celebració forcallana tenen el seu significat, però sens dubte el que hi ha que viure de ple, al menys una vegada, és la festa del foc i les botargues, la màgia de una nit plena de flames i coets, l’apoteosi i culminació d’una festa quines arrels cal buscar-les més enllà de l’època medieval. La declaració d’aquesta festa com a Bé d’Interès Cultural encara es troba paralitzada en la Conselleria de Cultura, malgrat comptar en molts informes favorables d’investigadors, historiadors, i fins i tot dels òrgans assessors de la Conselleria.

__________
documents

Programa d’actes
Divendres 15
22.00h. Santantonà i Crema de la Barraca
22’30h Processò i benedicció dels animals.
00’30h. Orquesta Supermàgic al pavelló de festes.
dissabte, 16
11’00h. Missa Solemne
12.30h Repreentació de la Llaurà i la Sembrà
20’00H.Ball Rodat a la Plaça Major
00’00H. Orquestra Gamma al pavelló
Diumenge 17
13h. Rostida de xulles a la Plaça Major
16h. Jocs tradicionals. Els Botets
Dilluns 18
Missa en sufragi dels confrares difunts.

Més informació: |