La festa medieval del foc té noves cites aquest cap de setmana


Etiquetes: ,

______________________
comarquesnord.cat, Els Ports
divendres, 22 de gener de 2010

Herbers ha assegurat enguany la seva barraca, per tal de que el vent no gaste cap mala passada. La festa grossa es el divendres per la nit: sopar a la foguera, volta al poble amb els dimonis, i a la mitjanit se bote foc a la barraca, continuant la festa amb ball. Dissabte es deixa per als actes religiosos

La Mata considera la festa una reunió de poble al voltant de la foguera. Així les típiques torrades de carn als porxes de la Plaça, el caldo i d’altres menjars de la zona no falten en aquesta festa. No falten els animals ni el foc, encara que l’apartat gastronòmic, amb els dinars i sopars populars son l’ingredient més estimat des d’avui fins el dilluns. Enguany a més es recupera la Vida del sant .

Ares viu el Sant Antoni amb germanor i alegria. El dissabte, pel matí s’ix al monte per tal de buscar la llenya per a la foguera i allí es fa el dinar per als col·laboradors. Per la vesprada s’encendrà la foguera. Per la nit tindrà lloc un sopar popular al local de festes on a més enguany tots els que s’arrimen a Ares en cavall estaran convidats.

A Palanques s’acostuma a fer matança per Sant Antoni. Els subproductes del porc, agafaran de nou protagonisme a la vora del foc de la foguera.

La festa de Sant Antoni a Vallibona comença amb la construcció de la barraca. Branques de pi i de sabina son portades al poble, des de el bosc del terme, per vestir el monument vegetal. Els majorals solen convidar als que participen en aquest acte a aiguardent per a que porten la feina en més alegria, i no passen fred. Per la vesprada als menuts se’ls preparen jocs d’entreteniment, i una xocolatada. Enguany, a més, els que ho desitgen podran pegar una volteta en cavalls. A continuació arriben els actes religiosos en honor del patró dels animalets. Una missa en la parròquia de Vallibona dona pas a la processó amb les tees enceses fins la plaça de Sant Antoni. Allí es beneeixen els pastissos, que després es repartiran acompanyats d’aiguardent. Pel Capdevila les cavalleries es sumen a la comitiva i acte seguit, Sant Antoni comence a ser perseguit pels dimonis amb focs d’artifici. De tornada a la plaça, en amagar-se Sant Antoni a la barraca, es bota foc a la mateixa. Després la festa continua fins altes hores de la nit, al poliesportiu amb sopar a càrrec dels majorals, per al que hi ha que apuntar-se als bars del poble o a l’ajuntament, i el ball amb orquestra que sempre sol estar molt animat. El diumenge es porta a terme una oferta de plats, que donen els mateixos veïns, per tal d’ajudar en el finançament de la festa. Sens dubte Sant Antoni torna a reunir als veïns en la germanor de la comunitat a Vallibona. Als que mantenen el poble tot l’any i als que s’arrimen al poble cada cop que tenen possibilitat de fer-ho.

A Castellfort solen fer una de les fogueres més grans de la comarca. La germanor caracteritza la festa. Bona part del dia s’empre per buscar la llenya i vestir la barraca. Per la nit, sobre les 10h. Es beneïxen els animals i es reparteixen les coquetes. Després es bota foc a la barraca i comença la disco mòbil.

Més informació: |