Sergio Beser (Morella, 1934-Sant Cugat, 2010)

_____________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 22 de gener de 2010

Sergio Beser va naixer a Morella el 16 de desembre de 1934. Des de 1941 residia a Barcelona, on va viure primerament a la confluència “del carrer Tigre amb el carrer Lleó”, com sempre recordava ell amb humor. Al 1958 es llicencià amb premi extraordinari en Filosofia i Lletres tot i havent-se-li anul·lat la matrícula del curs 56-57 per pendre part en la “toma” del paraninf.

Catedràtic Emèrit de Literatura Espanyola de la Universitat Autònoma de Barcelona, va cursar estudis de Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona. Doctorat en filologia románica amb qualificació de matrícula cum laude amb una tesi sobre Leopoldo Alas es convertirá en els anys en un especialista mundial en l’autor de Clarín. Durant set anys va ser professor de literatura espanyola i catalana a les universitats angleses de Durham i Shffield, i també ha estat professor visitant a les universitats nord-americanes de Brown, Ohio i Harvard. A la Universitat Autónoma de Barcelona va copar distints càrrecs de responsabilitat académica des de 1970 quan va accedir com a professor i a partir de 1988 com a catedràtic titular, encara que des de setembre de 2005 estava jubilat pel compliment de la edat reglamentària.

Especialitzat en literatura castellana i catalana del segle XIX, entre les seves publicacions destaquen els llibres sobre la crítica literària de Leopoldo Alas “Clarín”, “El árbol de la ciencia” de Baroja, i una sèrie d’estudis sobre la narrativa de Narcís Oller. Ha estat president de l’Associació d’Amics de Morella i Comarca (AMIC) i és el soci nº 5.400 del Barça.

La seua tasca ha estat reconeguda pel món acadèmic com el el millor especialista en la literatura espanyola del segle XIX i, de manera especial, de l’obra de “Clarin”. L’any passat durant la presentació del darrer llibre de Almudena Grandes, Joquín Marco, doctor de Filología Hispànica de la UB deia de Sergio Beser que era “un vell amic i l’home que més sap de literatura espanyola del segle XIX”. El professor Beser afirmen ha “desparramat” coneixements i literatura durant molts anys a les univesrsitats i entre els seus alumnes estan destacats escriptors d’ara com és Javier Cercas.

Més informació: | |