L’ermita de Vallibona serà un centre d’interpretació de Santo Domingo


Etiquetes: , ,

_______________________
comarquesnord.cat, Vallibona
dilluns, 25 de gener de 2010

La més recent fase de restauració del ermitorio de Vallibona ha suposat el primer pas per a crear en el mateix un centre d’interpretació del que és el primer santuari alçat en honor a Santo Domingo. Ha estat elaborat ja un primer panell informatiu obtingut a partir d’una tesi doctoral de Yolanda Gil sobre l’actual edificació, amb tots els detalls, i ja s’estan preparant altres sobre el primer santuari, la construcció del relicari, els gojos i altre comparatiu entre la situació que es trobava el santuari abans d’emprendre les actuals restauracions amb el resultat final de les mateixes.

L’espai de la sagristia ha estat restaurat, pel que va a acollir aquests panells informatius. En aquests moments, un pare dominico està cercant a Roma possible documentació de l’origen de la devoció de Vallibona a Santo Domingo i aqueix seria un primer panell explicatiu. “És important destacar com en un temps tan pròxim al seu canonización hi ha un focus de devoció en aquest poble, doncs Santo Domingo va ser canonizado en 1234 i possiblement a Vallibona se li va començar a venerar ja en 1240”, va dir l’impulsor del centre, Teòfil Pitarch.

L’ermita va fer les funcions de parròquia de la part baixa del terme municipal i en una tesi doctoral de la Universitat de Barcelona s’ha trobat un inventari de 1370 on figuren, entre altres coses, mortajas, copones i eines per a cavar fosses, “el que indica que prop del santuari va haver probablement un cementiri”, va dir. El centre d’interpretació dedicarà una part al retaule gòtic que ara es troba en l’església parroquial però que va ser construït per a l’anterior santuari. “Hem pogut comprovar que l’autor va ser un artista de Sant Mateu”, va assenyalar Pitarch.

El relicari de Santo Domingo, del segle XIX, també tindrà un espai perquè es diferencia de la majoria per ésser de molta major altura. Haurà una còpia dels gojos de Santo Domingo, del segle XVII i es farà àmplia referència als personatges il·lustres vinculats al santuari com San Vicent Ferrer, el beat Orfanell, frare dominicà, i un jesuïta granadí que va vindre A Vallibona segurament per influències de l’arquebisbe Meseguer i Costa.

La nova imatge del sant, regalada per unes monges aragoneses després de conèixer que l’anterior havia estat robada, també estarà reflectida en el centre d’interpretació. Pitarch va reconèixer que “no serà fàcil que l’ermita estiga oberta regularment per a visitar la seua sagristia a l’estar situada en un immens bosc, en solitud, així que ens agradaria que a l’estiu i en períodes vacacionals poguera haver algú allí que conduïra les explicacions de tots els panells que anem a instal·lar”. Va destacar que la restauració del ermitorio “ha estat possible per aportació dels vallibonenses, hem demanat una ajuda a l’administració provincial i autonòmica però no ens han contestat encara”, i va lloar la “incorporació de Conxa Jimeno porquè gràcies a ella, hem pogut recuperar tota la ceràmica del santuari”.

Més informació: | |