Vallibona ha celebrat la festivitat de Sant Antoni


_______________________
comarquesnord.cat, Vallibona
dilluns, 25 de gener de 2010

La festa de Sant Antoni a Vallibona comença amb la construcció de la barraca. Branques de pi i de sabina són portades al poble, des de el bosc del terme, per vestir el monument vegetal.  Cal recordar que la setmana passada es va anar als voltants de l’ermita de Santa Agueda per tal de tallar la rama necessària, formada per sabina. Amb l’ajuda de la brigada del parc de la Tinença es va tallar el pi i les barres per tal de montar la barraca.

Els majorals solen convidar als que participen en aquest acte a aiguardent per a que porten la feina en més alegria, i no passen fred.  Per la vesprada als menuts se’ls preparen jocs d’entreteniment, i una xocolatada. Enguany, a més, els que ho desitgen poden pegar una volta en cavalls, ja que abans de celebrar-se la missa, es va fer l’entrada de la rama a la plaça, amb la col·laboració de l’associació Morella a Cavall. A continuació arriben els actes religiosos en honor del patró dels animalets. Una missa en la parròquia de Vallibona dona pas a la processó amb les tees enceses fins la plaça de Sant Antoni. Allí es beneeixen els pastissos, que després es repartiran acompanyats d’aiguardent. Molta gent participava en aquest acte.

20100114_vallibona_stantoni_02Però sens dubte van ser les cavalleries les protagonistes d’aquesta  part de la festa. Les cavalleries i el foc. Foc de coets que precedia el foc de la foguera, i que acavaria de posar el decorat a una nit en la que dimonis de tots els rangos apareixen a Vallibona per intentar sabotejar la festa del sant patró dels animalets.

Sant Antoni comence a ser  perseguit pels dimonis amb focs d’artifici.  De tornada a la plaça,  en amagar-se Sant Antoni a la barraca,  es bota foc a la mateixa. També es va poder gaudir dels coets que portaren els dimonis de Bètera que tots els anys acompanyen la festa. A més, la gent agafada de les mans volten en cercle al foc amb la música dels Gaiters de Morella.

En acabar el foc el sopar amb prop de 250 comensals ja estava preparat pels cuiners de Cretes (Terol) aquest any cigrons amb potes de porc i botifarres que van ajudar a recuperar el cos del fred de la nit. La Comissió va repartir el sopar i en acabar va repartir músics (fruits secs amb mel) i cremadet.

Després la festa continua fins altes hores de la nit, al poliesportiu amb sopar a càrrec dels majorals, i el ball amb orquestra que sempre sol estar molt animat. El diumenge es porta a terme una oferta de plats, que donen els mateixos veïns, per tal d’ajudar en el finançament de la festa. I és que a Vallibona tots col·laboren per mantenir les seves festes i costums. Enguany els organitzadors de la festa de Sant Antoni, fins i tot van fer camisetes per tal d’ajudar a finançar la festa.

Més informació: | |