El món de la cultura manté viva la memòria de Sergio Beser


_____________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 26 de gener de 2010

Els mitjans de comunicació i el món de la cultura s’han volcat des del passat divendres en resaltar la figura de Sergio Beser, morellà universal que ha sigut ambaixador de la seua ciutat allà on ha anat i que va morir a SantCugat després d’una llarga malaltia.

“Sergio Beser es tal vez el representante por excelencia de una generación de estudiantes de la facultat de Filosofia y Letras de la década de los cincuenta”, diu Juan Antonio Masoliver Ródenas
aquest dimarts a La Vanguardia en un article titotal Un sabio de Morella. “Sergio nos descubrió Morella, la ciudad donde nació en 1934 y a la que se sintió siempre unido”, recorda el seu amic en el periodic català d’àmbit nacional. També a El Diario de Mallorca un antic alumne, Jorge Martí, se’n recorda del seu mestre. “Sospecho que a Sergio Beser, si no cambió mucho en los últimos años, todo eso de la otra vida le traía más bien sin cuidado, como suele ocurrirnos a los agnósticos. Si uno tiene la suerte de no ser religioso y valorar, por tanto, más la vida que la muerte, lo que le interesa es lo que se hace mientras se vive. Sergio Beser vivió convirtiendo a generaciones de alumnos en adictos a la droga dura de la literatura. Su memoria seguirá con cada uno de nosotros mientras vivamos, porque sencillamente es imposible olvidarlo.”

Per una altra banda, el diari on-line de la seua ciutat d’adopció, Sant Cugat, es recopilen vídeos i àudios del seu funeral. “Familiars, amics i personalitats del món intel·lectual s’han acomiadat aquest dissabte del professor i estudiós literari Sergi Beser a Sant Cugat, ciutat on residia des de feia més de 30 anys. Els més propers a Beser han volgut donar-li l’últim adéu amb un acte civil al tanatori santcugatenc on han memorat la seva trajectòria a base d’anècdotes i bons records amb la companyia de més de 200 persones. L’alcalde de la seva Morella natal, Joaquim Puig, el filòleg i professor de la UAB, José Manuel Blecua, el catedràtic i membre de la Real Academia Española (RAE), Francisco Rico, i l’escriptora i catedràtica Carme Riera són algunes de les figures intel·lectuals que han estat presents a la cerimònia” es destaca en aquest web.

Ximo Puig, alcalde de Morella, destaca de la figura de Sergio Beser que “tornarà, perquè estarà amb nosaltres sempre”. En el parlament del funeral, Puig assegurava que “ser generòs per a Sergio era la seua manera d’entendre la vida. Ens omplia de llibres el Centre Cultural dels anys 70 com desprès de suport als joves morellans que descobriem els passadissos de la universitat tot i creant una mena de socorro morellà que mai no li agrairem amb tota la justícia”. Alhora, també es destacava la seua tasca de promoció de Morella, dient que “Morella mai li podrá reconeixer suficientment tota la seua militància permanent i incondicional amb la seua xicoteta ciutat. Allà on ha estat –des de Sheffield a Harvard i sempre a Barcelona- mai no ha deixat de fer l’apología que només pot fer un ambaixador proverbial”. L’alcalde donava exemples dels personatges que han tingut contacte amb Morella gràcies a Sergio. “Va atraure a la seua causa, a la nostra causa morellana, a Manolo Vázquez o a José Agustín Goytisolo, a Ignasi Riera, a Javier Cercas o als germans Nadal i tants altres que esteu ací d’una manera u altra. Cada vegada que m’he trobat amb Pasqual Maragall m’ha recitat un vers de la conquesta de Morella fruit de l’adoctrinament de Sergio”.

“Em va costar quasi una manifestació, aconseguir que aceptés la distinció que l’atorgà l’Ajuntament i, si finalment, es deixà convèncer potser fou perquè li vaig donar a conéixer la carta d’un veí de Sant Cugat, un altre morellà de la emigració, el seu cosí Joaquín que ja feie uns anys feia palesa la justícia del reconeiximent a la tasca constant de Sergio per la seua terra. La humilitat com la generositat també ere la seua manera de viure”. El lliurament de la Creu de Santa Llúcia al 2007, que es pot veure íntegre a la web de nord, la televisió comarcal, reconeixia a Sergio com a un dels morellans il.lustres.

Amparo Panadero, en la columna Los Lunes al Sol, recorda com Sergio també va ser un personatge literari a Los Mares del Sur, de Manuel Vazquez Montalban. La periodista morellana recorda a Sergio destacant que “eser está de vacaciones, como decía Ovidi Montllor, hacia otros mares, quizá, a ese mar que desde Vallivana declamaba achicando su grandeza porque no llegaba a Morella. O quizá acompañó a su amigo José Agustín Goytisolo a buscar un mundo al revés. Beser también ha podido irse a Vetusta, siguiendo a ese corazón trancado y la boca llena de sapos de Ana Ozores, o pasar por la Plaza de Pontejos, en Madrid, siguiendo a Fortunata y Jacinta”.

Recordant el seus encontres a Canyero, Joan Carles Marcobal li dedica La Falsa. “No me tornes a preguntar com fas sempre, a aquestes alçades de l’any, de que em disfressaré a Carnaval, saps que mai no t’ho dic i que has de vindre a veure-ho. Recorda que el pròxim dinar me toca a mi i que tenim moltes tasques pendents: encara ens falta per alçar la nostra República particular, acabar de trobar l’explicació terrenal al miracle de Sant Vicent, escriure l’enèsim llibre sobre els maquis i, alçant un copa de vi amb el que reguem les miques, parlar d’utopies… tantes utopies” diu Marcobal.

També Lluís Meseguer, professor de la Universitat Jaume I, recorda la figura de Beser, destaca la seua vessant més literaria, alhora que assegura que “Tres ciutats –Morella que el va fer nàixer el 1934, la Barcelona del Districte Cinqué on hagué d’emigrar la família fugint de la derrota de la República, la culta i antiga sant Cugat on ha mort ara-, el trobaran molt a faltar”.

Alumnes, coneguts, veïns i companys de Sergio Beser han plenat aquests dies blogs literaris recordant a aquest morellà universal que ens ha deixat recentment la memòria del qual ens acompanyarà sempre.

Més informació: | | | |