La primera setmana de febrer, Benassal esdevé la capital de la tòfona


________________________
comarquesnord.cat, Castelló
dijous, 28 de gener de 2010

El diputat de Desenvolupament Rural, Ramón Tomás, i l’alcalde de Benassal, Baudilio Martínez, han presentat aquest dijous la VII edició de la Mostra de Trufa Negra dels Ports i el Maestrat. Les jornades es desenvoluparan entre el 1 i el 7 de febrer en la localitat de l’Alt Maestrat. Les jornades conten amb el suport de la institució provincial, la Generalitat Valenciana, Portmader i l’Ajuntament de Benassal. Així mateix col·labora la Mancomunitat Alt Maestrat, Ruralcaixa, el Ceam, la Pymec, Asetmyco, la Unió de Llauradors i l’Associació de Productors i Recol·lectors de Tòfona de Castelló.

Donar a conéixer la tòfona
Des dels seus orígens les jornades tracten de donar a conèixer aquest producte que es recol·lecta en els boscos de l’interior de Castelló i també es conrea en explotacions d’alzines i avellaners en les comarques dels Ports, el Maestrat i el Palancia. La localitat de Benassal destaca per la seua tradició trufera, ja que en el municipi es troben alguns dels cercadors més experts de la zona i la producció més elevada de la província en tòfona negra que creix en les arrels dels avellaners.

Les jornades s’iniciaran dilluns que ve dia 1 de de febrer amb unes jornades sobre la cuina de la tòfona. Miguel Barrera, del restaurant Calç Paradís, de La Vall d’Alba, s’encarregarà de mostrar als assistents al curs algunes tècniques culinàries. La jornada gastronòmica es desenvoluparà en un local annex al recinte ferial. A continuació, a les 13h es desenvoluparà una exhibició de recerca de tòfones a càrrec d’experimentats cercadors i gossos de la zona. A continuació en el restaurant la Piqueta s’elaborarà un menjar preparat amb tòfona negra.

La programació continuarà el dissabte 6 de febrer, jornada que des dels inicis de les trobades truferos acostuma a dedicar-se a aspectes tècnics del cultiu i recol·lecció de la tòfona. En aquest cas intervindran reconeguts experts en matèria trufera. Entre ells figuren Jean Marac Olivier, director de l’Institut Nacional d’Investigació Agrònoma de França, que disertará sobre les tècniques de plantació trufera. Li acompanyarà Juan J. Barriuso, professor de l’Escola Politècnica de Saragossa que incidirà en les plagues i malalties que poden afectar a les plantes truferas. L’especialista de la Universitat Politècnica de València, Santiago Reyna, coordinarà una taula rodona.

Enguany, com novetat, el dissabte ja s’obrirà el recinte ferial de Benassal, situat en la carretera de Culla. En la fira es donaran cita empreses relacionades amb el sector de la tòfona. A més, els comerços de Benassal donaran a conèixer els seus productes artesans, productes que podran degustar els assistents a les jornades tècniques. Com complement a l’activitat tècnica des de l’Ajuntament de Benassal s’oferirà l’itinerari cultural de Carles Salvador, la visita a l’església i el tresor parroquial i la visita al Museu Arqueològic de l’Alt Maestrat, que romandrà obert en horari especial durant el cap de setmana.

El diumenge dia 7 continuarà la fira monogràfica sobre la tòfona. En aquesta jornada es desenvoluparà un concurs exposició de tòfones de gran grandària. A més se celebrarà el VI Concurs Gastronòmic de la Tòfona Negra dels Ports Maestrat amb la participació d’alumnes de l’Escola d’Hostaleria Costa Flor del taronger de Castelló. Així mateixos es viurà l’emoció del concurs de gossos cercadors de tòfona i l’exhibició de recerca del preuat fong amb javelina. Els plats que prepararan els alumnes de l’Escola d’Hostaleria es podran degustar per part dels assistents a la jornada. Així mateix se celebrarà el segon concurs d’una tòfona de gran grandària.

Més informació: | | |