El dissabte 21 d’agost la Marededéu pujarà a Morella per al centenari de la Coronació


_________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 3 de febrer de 2010

A set mesos per a la celebració del Centenari de la Coronació de la Marededeu de Vallivana, l’alcalde de Morella i el capella de la parroquia, després de les oportunes reunions amb els alets de Vallivana, han presentat el programa d’actes en roda de premsa. Un programa senzill, com correspon als temps que corren, però sentit com es fan sempre tots els actes que tenen a veure amb la patrona dels morellans.

El programa d’activitats començarà el 15 d’agost,”amb una eucaristía solemne i la proclama del centenari”, segons Mossen José Àngel Pitarch, “i després els actes importants seran, el divendres 20 d’agost serà la rogativa de baixada a Vallivana i el dissabte 21 d’agost serà la pujada de la Marededéu”, que “a les vuit de la vesprada serà l’entrada de la Verge amb una rebuda per part de l’alcalde a la plaça Colon, i una processó cap a l’església on, a la placeta, hi haurà una rebuda per part del Bisbe”. El 22 d’agost hi haurà una Eucaristia Solemne amb missa presidida pel Cardenal emèrit de Barcelona Ricard Maria Carles i Gordó i un rosari a poqueta nit pels carrers de Morella.

Els actes centrals del Centenari tindran lloc el dissabte 28 d’agost, amb una ofrena de flors, una Eucaristia Solemne, una processó per a visitar els malalts entre altres actes. La Marededéu tornarà al santuari en una rogativa que tindrà lloc el diumenge 29 d’agost i el dilluns 30 d’agost. Els actes acabaran coincidint amb el 8 de setembre, festa de les marededeus trobades, que enguany serà festa local a Morella.

Ximo Puig, alcalde de Morella, també ha anunciat altres activitats paralel·les, com ara “la pròpia publicació que farà Julià Pastor sobre el centenari amb tots els documents acreditatius del que va ser la coronació i tot el procés que va tindre lloc” a més de xerrades, recuperar alguna de les composicions del músic morellà Josep Escorihuela o un concert de campanes, entre altres.

Una de les poques Verges coronades
“Fa cent anys es va demanar a Roma coronar a la Marededéu en l’àurea. En aquell moment s’havien coronat la Marededéu de Montserrat, la Marededéu de la Mercè de Barcelona i la Marededéu de Begonya, tres advocacions molt importants en l’Estat Espanyol”, puntualitza el Mossen. “I la Marededéu de Vallivana requeria aquesta coronació” per al que va fer falta “un procés de 7 ó 9 anys, sobretot per tres coses, per l’antiguetat de la imatge, per l’antiguetat de la devoció no solament a Morella, i pels prodigis que se li atribuien”.

Les activitats del centenari, no influiran en el desenvolupament normal del calendari votiu a Vallivana. Així al mes de maig es realitzarà normalment la visita a la Verge el primer diumenge del mes. El programa no està tancat del tot, i en son varies les questions que s’aniran llimant en properes reunions.

Poques vegades s’ha pujat la Marededeu de Vallivana entre sexennis. Una va ser en 1912 en motiu d’una gran sequera. També en 1960 en motiu del cinquentenari de la coronació es van celebrar actes extraordinaris per commemorar l’efemèride.

Més informació: | | |