Vilafranca celebrarà diumenge el dia de Sant Blai


Etiquetes: , ,

__________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dimecres, 3 de febrer de 2010

Vilafranca celebrarà aquest proper diumenge la festivitat de Sant Blai, que enguany tindrà lloc el primer diumenge del mes de febrer i una vegada passada la data del dia 3, dia de Sant Blai que es celebra aquest dimecres. Aquesta festa va ser recuperada l’any 1999 després de 33 anys sense celebrar-se i torna a gaudir d’un esplendor considerable. Amb l’edició d’enguany es portaran ja 12 Sant Blais des de la recuperació, de manera consecutiva.

Vilafranca honorava a un dels sants amb més tradició al municipi amb un carrer de nova construcció, no fa massa temps. L’Ajuntament de Vilafranca decidia posar el nom de Sant Blai a un carrer i l’iniciativa popular va fer el demés, ja que els propis veïns van col·locar l’imatge de Sant Blai a una de les cases. Enguany, els propis veïns del carrer s’han animat a organitzar la celebració de la festa del diumenge 7 i s’han encarregat de la Majoralia.

Els actes de la Festa de Sant Blai son molt similars als del diumenge de Sant Antoni. Pel matí s’oficiarà la missa en honor a Sant Blai, que serà cantada per l’Associació Cultural Lluís Miralles del Carro. Posteriorment tindrà lloc la benedicció de caramels. Tradicionalment, després dels actes religiosos, la Majoralia convida a tot el poble amb el refresc que tindrà lloc al Parador de Festes. Des d’aquest lloc es donarà eixida a la Ronda de Sant Blai que donarà la volta al poble amb la Rondalla i Grup de Dances de Vilafranca.

Les cavalleries també tenen el seu protagonisme en la celebració de Sant Blai, ja que ixen a la Ronda. A continuació es realitzaran carreres per les “joies” al Carrer Miralles del Carro. La “joia” es el premi que es dona als guanyadors de les carreres, per això tenen aquesta denominació. Per Sant Antoni, les carreres no es celebren.

Els actes de la celebració de Sant Blai es tancaran, per la vesprada amb la típica almoneda al Parador de Festes. Per Sant Blai, la gent del poble sol donar als majorals molts productes de reposteria, donat que és el sant advocat contra els mals de gola i per tal d’ensuavir-la, els dolços sempre son els grans protagonistes d’aquesta celebració.

Més informació: | |