Ortells celebra conjuntament Sant Antoni i Sant Blai


Etiquetes: ,


________________________
comarquesnord.cat, Ortells
diumenge, 7 de febrer de 2010

Ortells va celebrar este cap de setmana les festes majors de la localitat: Sant Antoni i Sant Blai patrons d’aquesta pedania de Morella que van presidir les activitats programades. Les celebracions van començar el divendres amb l’encesa de la foguera i festa amb ball. Per a Sant Blai es va dedicar tot el dissabte, mentre que el diumenge per a Sant Antoni. Els actes religiosos es van centrar en dues misses, junt a dues processons amb els dos sants. Molta gent que es va arrimar fins a Ortells per a gaudir de les festes, tant els veïns habituals, com els nascuts al poble que viuen fora.

La placeta de l´ermita ere el punt de començament de totes les activitats: els sants, a una i altra banda de la menuda porta presidien la celebració religiosa que desde ja fa massa temps te que emplear la petita ermita que es queda molt menuda per dies com aquests, peró l’esglesia encara continúe tancada, esperant que properament ja es puga tornar a utilitzar.

Acabada la ceremonia religiosa, la processó va recorrer els carrers del poble, obrint la comitiva Els Gaiteros de Morella, que van posar el toc musical tot el cap de setmana, i al darrere la gent acompanyant a Sant Antoni i Sant Blai. Els guions i banderes acompanyen a les peanes dels patrons del poble. Quan la processó arriba de nou a la ermita, els sants es queden en el seu interior, també les banderes i guions i tot seguit, a ritme de tabal i de dolçaina comença el retaule, que com el dia anterior ha de servir per recaptar fons que ajuden a finançar la festa. El retaule finalitza al antic forn, convertit en lloc de reunió, on es va fer els balls i es fa el vermut de les festes.

Ortells, un poble viu
Ortells, com tots els pobles d’interior que s’han quedat en poca gent, lluite per assegurar la seva supervivença. Avui hi ha un grapat de joves pel poble, però de normal en son ben poquets. Els xiquets que li donen alegria als carrers d’aquesta pedania de Morella, tampoc en son massa. Són varies les iniciatives que s’han portat a terme en els darrers temps, sobre tot en actuacions per fer més bonic el poble.

Per altra banda, recentment la Confederació Hidrografica del Ebre ha finalitzat una actuació en aquest indret per a millorar l’entorn del riu Bergantes. Una zona d’esbarjo, un pont i la continuació del sender que des de Morella, passant per Forcall, Villores i Ortells ens porta seguint el riu fins el limit de provincia.

Ortells ha celebrat Sant Antoni i Sant Blai, dies de reunió i de convivencia. Jornades en les que el poble presenta un aspecte del tot diferent al seu dia a dia habitual.

Més informació: |