Trini Blanch fa una crida per a que no ens oblidem d’Haití


Etiquetes: ,


________________________
comarquesnord.cat, València
dilluns, 8 de febrer de 2010

Ha passat quasi un mes des que Haití va tremolar per primera vegada i des d’aquell fatídic dimarts, han estat molts els moments de pànic reviscuts per la població que ha aconseguit sobreviure a cadascuna de les repliques que s’han succeït. L’horror que està vivint Haití comença a no ser notícia, s’ha enquistat en els nostres mitjans atorgant a aquesta situació caràcter de normalitat. Però a Haití res és normal, encara que si quotidià, fins i tot abans dels terratrèmols, i Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) sempre ha estat conscient d’això.

“Des que en 1995 ACPP inicia el seu treball a Haití, la seua estratègia ha estat sempre la mateixa, treballar per a què el país tinga una societat més forta i democràtica, on els drets socials de la població siguen respectats i defensats coste el que coste i en el qual les necessitats bàsiques estiguen cobertes universalment”., assegura la morellana Trini Blanch, delegada al País Valencià de ACPP. Açò mai ha estat fàcil i molt menys a Haití, “un país assotat per la desgràcia, amb altes taxes d’endeutament, de corrupció i amb un seriós problema mediambiental, el que ho ha convertit en el país més pobre d’Amèrica i en un dels més vulnerables del món”. Aquesta vulnerabilitat ha fet que els efectes de les contínues pluges i ciclons s’hagen sentit sempre amb major duresa que en altres països de la regió i la força desproporcionada dels actuals terratrèmols, sumat a la debilitat de les infraestructures ha deixat un paisatge desolador.

Des del minut zero, l’equip de ACPP a Haití (2 persones) i el de República Dominicana (4 persones) s’ha posat mans a l’obra, “primer per a diagnosticar l’abast de la tragèdia en la regió del sud-oest d’Haití on ACPP està treballant, i després, després de la posada en comuna amb altres actors de la zona, per a engegar la maquinària necessària amb la qual poder donar resposta a les necessitats de la població afectada per la catàstrofe”, apunta Blanch. La ciutat de Jacmel a 20 km de l’epicentre, s’ha vist derruïda en quasi un 70% i el nombre de famílies afectades ascendeix a 8.000, el que amb una mitjana de 5 membres per família, dóna un total de 40.000 persones.

És per això que l’equip de treball de ACPP a Haití i a República Dominicana “ha hagut de ser reforçat amb un membre més en cada país. Les mostres de solidaritat de la societat espanyola, particulars, associacions o centres educatius, entre molts altres actors, unit al compromís de diferents institucions públiques i privades, no només espanyoles, sinó també d’altres països de la Unió Europea, ha fet que ACPP haja recaptat fins al moment més de 600.000 euros”. Aquests fons estan sent transferits a poc a poc a República Dominicana, on “els nostres companys de ACPP en col·laboració amb organitzacions espanyoles com Solidaritat Internacional i altres entitats dominicanes s’estan encarregant de fer arribar aquesta ajuda”. És a dir, realitzar les compres i l’enviament terrestre fins a la frontera de Pedernales dels subministraments mèdics, kits d’higiene, tendes de campanya, mosquiteras, flassades, roba, aliments o aigualeix que el nostre equip a Haití, juntament amb la resta d’actors implicats, ha determinat com prioritari per a cobrir les necessitats més urgents de la població damnificada. El govern Dominicà ha posat a la disposició de les ONGDs i les Agències de Cooperació Internacionals un buc militar amb el qual realitzar el transport marítim des de Pedernales fins al port de Jacmel.

Ajuda fruit de la solidaritat
Una vegada allí, un equip de més de 200 voluntaris de l’organització CROSE, “la nostra delegació haitiana” segons puntualitza Trini Blanch, s’està encarregant de classificar-lo i emmagatzemar-lo per a, a continuació -amb el suport imprescindible de la MINUSTHA (Missió de Nacions Unides per a l’Estabilització d’Haití)-, realitzar el repartiment. “Poc després del primer terratrèmol, CROSE va engegar 3 llocs mèdics de salut en els camps de refugiats de Wolf, Loge Maçonnique i Siloé, que estan donant atenció a unes 27.000 persones, amb medicaments que s’han anat distribuint i del material sanitari (gases, benes, desinfectants, guants, xeringues, bisturís, mascarillas, sondes, tubs de mostres, anestèsics, antibiòtics, antiinflamatoris, analgèsics, insulina, etcètera)”.

A partir dels diferents enviaments de materials des de República Dominicana, ACPP al costat de CROSE, ha aconseguit, a més del material mèdic, “distribuir més de 53 tones d’ajuda humanitària composta per: 3.249 kits d’higiene personal compostos per: envàs per a aigua, raspall de dents, dentífrico, desodorante, compreses femenines, pastilla de sabó, bolquers, xampú, loción antipiojos, tollas, paper higiènic, repelente contra mosquits i preservatius; 3.259 mosquiteras; 1.201 flassades tropicals; 7.520 litres d’aigua; 360 kits de cuina, composts per: plats, gots, coberts, 2 casseroles, una paella, envasos d’acer inoxidable i un pitxer per a aigua;455 sacs de detergent en pols; 560 galons de desinfectant”, apunta Blanch. Aquest pot ser un primer balanç relacionat amb l’enviament d’ajuda humanitària de ACPP, però la cosa no queda ací, les necessitats van en augment.

Risc d’epidèmies i inundacions
El període de pluges acaba d’iniciar-se, fet que incrementa els riscos d’epidèmia i el perill d’inundacions, repercutint al seu torn en una major vulnerabilitat de la població en un futur molt pròxim (podríem estar parlant de setmanes). “Per això, faig una crida a la solidaritat, a cadascuna de les persones de la comarca dels Ports, associacions i institucions públiques i privades, perquè en la mesura de les seues possibilitats seguisquen destinant fons extraordinaris per a plantar cara a la catàstrofe”, demana la morellana. Però no només ara, que la imatge del desastre es manté encara viva en la nostra memòria i que no podem deixar de cobrir les necessitats més elementals de la població-, sinó un compromís permanent i de continuïtat en el temps, a través del com puguem donar a la societat haitiana una nova oportunitat amb la qual impulsar en uns mesos un nou procés de desenvolupament real, que permeta que en el futur ens trobem amb un Haití més social i més democràtic amb veritables oportunitats per a tots i totes.

Per a qualsevol donació, ACPP posa a disposició  diversos números de compte bancari: La Caixa: 2100 5731 79 0200012540; Bancaixa: 2077 0985 11 3100484380; Caixa Sabadell: 2059 1302 05 0000015848M; Banc Santander: 0049 2693-55-2114122112.

Més informació: |