Vilafranca celebra la festivitat de Sant Blai



__________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dilluns, 8 de febrer de 2010

La localitat de Vilafranca, celebrava en la jornada de diumenge, la festivitat de Sant Blai. Aquesta celebració era recuperada l’any 1999, després de 33 anys sense celebrar-se i ha tornat a guanyar força.

Enguany, els majorals de la festa de Sant Blai han estat els veïns i veïnes del carrer que porta el nom del sant i que 20100208_vil_santblai_230x230s’han animat a organitzar-la.

Les celebracions començaven pel matí amb la missa en honor a Sant Blai, que omplia l’església de Vilafranca de fidels. L’altar major estava presidit per la imatge del Bisbe de Sebaste i als seus peus cistelles amb caramels, dolços i sacs de sal per a ser beneïts en aquesta missa. Sant Blai és el sant advocat contra els mals de la gola. De l’apartat musical de la celebració s’encarregaven els guitarristes i cantadors de la Rondalla i Grup de Danses de Vilafranca. El repertori de la missa de Sant Blai van ser jotes i música aragonesa.

A l’eixida de la església, els majorals repartien bossetes de caramels i una estampeta amb la imatge de Sant Blai com a record de la festa d’enguany. Des d’allí, la comitiva es traslladaria al Parador de Festes, on la Majoralia 2010 convidava al refresc als veïns i veïnes del poble. Com es costum, es para una llarga taula amb pastes, magdalenes, xocolata, mantecats i també com no, begudes com moscatell i caçalla.

Des del Parador de Festes s’inicia la Ronda de Sant Blai, que al ritme de la jota vilafranquina, recorreix els principals carrers de la població. Llocs com el Rellotge o la Plaça d’en Blasc, son punts de parada fixa per ballar la jota.

Les cavalleries també van estar presents a la Ronda de Sant Blai. Un cavall portava el carro en el que es passejava la gran tortada pels carrers de Vilafranca. Els majorals aprofitaven també per vendre numerets durant la Ronda.

El punt de finalització de la Ronda de Sant Blai sempre té lloc, des de fa uns pocs anys, al carrer Sant Blai, davant la imatge del sant. El propietari de la casa amb la imatge de Sant Blai és Toni Deusdad, majoral de la festa i que s’oferia voluntari fa uns anys per posar el sant a sa casa.

Una vegada acabada la Ronda, a un garatge del carrer Sant Blai es servia un altre convit i es feia un xicotet ball al ritme de jota.

Per la vesprada, amb l’almoneda i el sorteig de la tortada es posava el punt i final al Sant Blai 2010. La celebració del Febrer ja compta amb majoralia per al 2011.